Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-11-2013  

Sit In van advocatuur bij de rechtbank Almelo

 

ALMELO – De advocatuur in Nederland is boos op de bezuinigingsvoorstellen van voormalig ‘confrère’ Fred Teeven. De staatssecretaris van justitie wil fors korten op de sociale advocatuur en dat wordt door de ‘vakbroeders’ niet gepikt. Volgens de actievoerders wordt door de minimalisering van de rijksbijdrage het burgers met een ‘kleine knip’ onmogelijk gemaakt hun recht te halen in zowel civiel-rechterlijke zin als in procedures tegen de overheid. Dat laatste is ook de zorg van de Nationale Ombudsman Brenninkmeijer die al vaker pittige uitspraken deed tegen de overheid.
Indirect liggen ook gemeenten onder vuur. Maar al te vaak procederen deze in het oneindige door tegen burgers die hun recht proberen te halen. Zo is de gemeente Almelo momenteel in meer dan 45 gerechtelijke procedures verwikkeld, zo bleek onlangs uit raadsvragen. Omdat overheden maar door kunnen procederen met gemeenschapsgeld, haken burgers lopende de procedures vaak af of beginnen er zelfs al niet meer aan.
Volgens de advocatuur is het al ‘vijf voor twaalf’ en als de Tweede Kamer en Eerste Kamer het plan van staatssecretaris Teeven ondersteunen is het volgens hen te laat dat burgers hun recht nog kunnen ‘bevechten’.
Bij de rechtbank in Almelo werd uit protest een ‘Sit In’ georganiseerd waardoor een viertal zaken niet doorgingen. Zeer dringende zittingen vonden wel doorgang. Ook elders in Nederland voerde de advocatuur actie.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (12 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina