Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-11-2013  

Cogas, Loohuis Groep en Sint in Zakelijk Almelo

 

Ben Kuipers, directeur van Loohuis Installatietechniek, schoof als tweede gast aan. Zijn bedrijf heeft zich eerder dit jaar ontfermd over de failliete installatiebedrijven van Meulenbeld. Dat verschafte Loohuis, dat opereert vanuit de hoofdvestiging in Fleringen, een betere toegang tot Almelo. ‘CV, elektra, gas, alles pakken we aan. We kunnen alle gebouwentechnieken ontwikkelen en leveren. Wij bieden de integrale techniek in een gebouw en met Meulenbeld hebben we daar een extra dimensie aan toegevoegd: beveiligingstechniek.’

De tachtig medewerkers van Meulenbeld konden wel een oppepper gebruiken. Het faillissement was hen niet in de koude kleren gaan zitten. Daarom maakte Ben Kuipers een filmpje dat hij tijdens een gezamenlijke bijeenkomst vertoonde. Het liet alle werken zien die in de regio zijn gerealiseerd. Na afloop van de vertoning ging er applaus op.
Uiteraard is het geen sinecure om met circa tien bedrijven en 450 medewerkers het familiegevoel vast te houden. ‘Het is de opgave om de kernwaarden overeind te houden en in de bedrijven neer te zetten door zelf aanwezig te zijn en mensen aan te spreken.’
Tekenen van herstel in de bouwbranche kan Ben Kuipers nog niet ontwaren. ‘Ik verwacht dat deze situatie in de bouw nog wel tot 2016 aanhoudt. Je moet zorgen dat je je hoofd boven water houdt en de beide benen op de grond. En je moet op de kosten letten, dan kom je deze jaren door.’

Toen maakte plotseling de goedheiligman zijn opwachting.
Sinterklaas, nu al hier? Bent u niet een kleine twee weken te vroeg?
Ja, ja, ik weet uiteraard van het bestaan van deze bijeenkomsten en ik vernam dat er vorige keer een pleidooi is gehouden voor het kopen in eigen stad. Met het oog op de komende viering van mijn zoveelste verjaardag leek het mij goed dat pleidooi hier kracht te komen bijzetten. Bovendien kan ik me zo op mijn gemak op de hoogte stellen van de voortgang in het binnenstadsplan. U snapt dat ik niet kan wachten tot het water helemaal is doorgetrokken tot in het centrum. Wel zo plezierig als ik met mijn boot zo centraal in de stad kan aanleggen. Wat de binnenstad betreft geldt trouwens ook zoiets: weet waar je sloopt.
Maar moet u niet al bezig zijn om de boot vaarklaar te maken, zodat de bemanning kan aanmonsteren?
Ja, dat doe ik ook. U weet toch ook dat ik me op bepaalde dagen op verschillende plekken tegelijkertijd kan manifesteren.
Bovendien bent u hier zonder pieten. Ook dat is ongebruikelijk. Er zijn toch geen gedwongen ontslagen gevallen?
Nee hoor, met de hervorming van het ontslagrecht wil ik geen enkel risico nemen. En je moet vandaag de dag toch al zo voorzichtig zijn. U hoeft de krant maar op na te slaan. Mijn pieten zijn zwart en we noemen ze knechten. Bij sommige mensen ligt dat erg gevoelig. Mensen worden niet alleen langer en ouder, ze krijgen ook steeds langere tenen. Stel je voor dat we het hetzelfde krijgen als met negerzoenen.
Of de moorkop. Maar goed, u komt als Sinterklaas, toch ook een ondernemer, de plaatselijke middenstand nog eens een hart onder de riem steken, ook al is dat van suikergoed of marsepein?
Weet waar je koopt, ja. Er zijn meer dan genoeg dingen die je in Almelo kunt kopen. Daarvoor hoef je niet naar elders. Maar, mensen moeten in je geloven. Mensen moeten in je kúnnen geloven.
Weet je te onderscheiden. Op nog een sinterklaas zit niemand te wachten. En de kerstman denkt er op zijn manier net zo over. Ik moet toch al met lede ogen aanzien dat de kerstartikelen al in de etalages liggen voordat ik goed en wel voet aan land heb gezet. Dat noem ik nou oneerlijke concurrentie.
Als je gevestigd bent en een goede formule hebt, moet je die niet zo maar laten vallen. Heeft een concurrent ogenschijnlijk meer klandizie, dan moet je niet meteen aan jezelf gaan twijfelen. Goed ondernemerschap, een goede formule, iets onderscheidends en uiteraard goed en klantvriendelijk personeel, daar gaat het om.

Die boodschap is duidelijk, Sinterklaas. Geldt dat ook voor uw gedichten? Ik ken hier nog wel een dichtgenootschap dat u van dienst kan zijn. ‘Wat Loohuis doet, doet Loohuis goed.’
Dat klopt, zij publiceren 17 november hun derde bundel. Daar kan ik nog bij zijn om inspiratie op te doen. Maar als u het niet erg vindt, wilde ik het hierbij laten. Ik heb nog veel te doen. Ik ga nu eerst naar De Gravenruiters om een fraaie schimmel uit te zoeken. Ik zou er trouwens wel eens voor voelen om over de Gravenallee aan te komen galopperen. Ik groet u allen zeer, tot 16 november!

Tekst: Coen Heldeweg
Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (18 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina