Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-11-2013  

Sociaal Congres: 'Wat brengt de toekomst!'

 

ALMELO – Het congres van de Almelose koepelorganisatie Almelo Sociaal werd donderdag druk bezocht. Onderwerpen die ter sprake kwamen waren de veranderende regels en de gevolgen voor de minima.
Duidelijk is dat de overheidsregels voortdurend onderhevig zijn aan krimpende regels en budget. Zelfredzaamheid is het adagium van het kabinet Rutte-Asscher voor de burger anno 2013 en pas als dat niet meer gaat blijft er uiteindelijk nog een kleiner sociaal vangnet over. Genoeg voer dus voor de ruim 100 aanwezigen in de Burgerzaal van het Almelose stadhuis om onder leiding van uitgever en journalist Han Pape in debat te gaan.
Het ‘werkveld’ van vrijwilligersorganisaties om cliënten in het sociale domein te ondersteunen werden en worden krapper en ook gemeenten draaien de subsidiekraan steeds verder dicht om deze organisaties te faciliteren. Wethouder van sociale zaken Mieke Kuik-Verweg werd dan ook danig aan de tand gevoeld en ook vertegenwoordigers van de provincie Overijssel hadden niet overal een antwoord op.
Duidelijk werd dat het ‘speelveld’ verandert waarop bijvoorbeeld de koepelorganisatie Almelo Sociaal actief is. Welzijnsorganisaties, Zorgaanbieders, Woningstichtingen, Kerken, Vrijwilligersorganisaties als Almelo Sociaal en gemeenten zijn steeds meer op elkaar aangewezen om het groeiend aantal gezinnen en individuen in penibele situaties en hand toe te steken. Het aantal daklozen is groeiende evenals het aantal huisuitzettingen en ook het aantal mensen dat geen premies meer betaald voor het ziekenfonds. Kortom o.l.v. ‘Den Haag’ worden de problemen groter en moet er steeds meer gebuffeld worden om burgers niet door het ijs te laten zakken. Duidelijk werd ook dat alle instanties er de burger op wijzen om niet te laat hulp te vragen.
Een duidelijk beeld dat dankzij organisator Almelo Sociaal nog maar eens goed voor het voetlicht kwam. Almelo Sociaal kon dit congres bekostigen omdat het dit jaar werd beloond met de ‘Cliënt in beeld’ Trofee 2013 en het bijbehorende bedrag van 2500,00 euro er voor inzette om de beleidsmakers nog maar eens met de neus op de feiten te drukken!

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (17 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina