Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-09-2013  

Het gaat goed met Boessenkool en Vivochem


Boven Ronald IJzer van chemiebedrijf Vivochem en onder Eelco Osse van Machinefabriek Boessenkool met interviewer Martin Steenbeeke
 

ALMELO – In Zakelijk Almelo waren maandag de ondernemers Eelco Osse van machinefabriek Boessenkool en Ronald IJzer van chemiebedrijf ViVoChem te gast die werden ondervraagd door gespreksleider Marin Steenbeeke.

Vivochem werd gesticht door de Almelose ondernemers Visser en Vogelzang en begon in Aadorp langs het kanaal waarna de eerste uitbreiding werd gerealiseerd op het Bedrijvenpark Twente benoorden Almelo en verhuisde in het voorjaar van 2011 naar haar huidige onderkomen op het XL Businesspark Twente bij Bornerbroek langs de A35. Vivochem is tegenwoordig in handen van de Duitse chemiereus Büfa en verpakt en distribueert vanuit Almelo haar producten door de Benelux.
‘Wij zijn de AH van de chemiewereld’, aldus managing director Ronald IJzer. ‘Wij doen alles wat met chemie te maken heeft, van inkoop en verpakking tot en met verspreiding over de klanten.’ Dat ‘alles’ omvat onder meer fosforzuur voor Coca Cola, ethanol voor ziekenhuizen als het Twenteborg, zout voor waterbehandeling en producten voor de schoonmaak van bierflesjes en voor de voedingsindustrie. De inkoop gebeurt wereldwijd: veel in China, maar ViVoChem is ook regelmatig in Duitsland en de petrochemische industrie in Rotterdam te vinden.
Volgens managing director IJzer kan Vivochem haar eigen koers varen ondanks de Duitse paraplu die minder belastend is dan bijvoorbeeld een Amerikaanse eigenaar. ‘Büfa laat ons ondernemen, laat ons ons werk doen. Het zijn Duitsers, geen Amerikanen. Zij begrijpen ons beter. Amerikanen bedrijven meestal kortetermijnpolitiek. Duitsers kijken verder’, aldus IJzer.
Bij ViVoChem gaat veiligheid voor alles. Boven elke verpakkingsmachine hangt een sprinkler en water is er op het XL Bedrijvenpark bij Bornerbroek volop voor handen met twee grote bulkvoorraden langs de toegangsweg. Veiligheid waarover ook de inwoners van Bornerbroek en Almelo zich konden overtuigen tijdens de Open Dag ter gelegenheid van de opening.
Ondanks de crisis gaat het goed met Vivochem dat alweer een nieuwe uitbreiding met een tweede hal op stapel heeft staan. Het bedrijf verdubbelt dan het aantal personeelsleden van 40 naar 80 en gaat dan in twee ploegen werken.

Een ander Almelo’s bedrijf dat crescendo gaat is Machinefabriek Boessenkool. Het bedrijf begon ooit aan de Bornerbroeksestraat daar waar nu koffieshop Jemig de Pemig Mozes Kriebel is gevestigd maar werd al snel buur van beschuitenbakker Bolletje aan de Turfkade. Bij Boessenkool staat en stond vakmanschap altijd voorop met veelal specialistisch werk. Vooral dat laatste zorgt de laatste jaren voor een ‘boost’ in bedrijfsvergroting. Eelco Osse, directeur/eigenaar van machinefabriek Boessenkool, heeft dus een volle agenda. Zijn bedrijf kan de vraag nauwelijks aan. 'We zeggen wel opdrachten af omdat we het gewoon niet aankunnen, dat is een luxeprobleem. Wij doen veel dingen die een ander niet doet, we maken producten die concullega’s niet aandurfden’ vertelde Osse tegen interviewer Steenbeeke . “Dat is echt ondernemerschap: weten wat je wel en niet goed kunt. Ik ben gek op uitdagingen. Iemand zocht een grote ring voor een MRI-scanner. Probeer het maar eens in Almelo”, kreeg hij te horen. “Als een klant eenmaal bij ons is geweest en heeft gezien wat we kunnen, dan zijn ze overtuigd”, aldus Osse.
Hij schrijft de voorspoedige gang van zaken toe aan ‘de combi van goede machines en goed personeel. Er is vrijwel geen verloop. Het is een vaste club mensen, die hij bij belangrijke beslissingen betrekt. ‘Als het personeel “nee” zegt en ze kunnen me overtuigen, dan doe ik het niet. Door overleg kom je eerder tot oplossingen. Je krijgt meer commitment door hen erbij te betrekken. Als je hebt mogen meedenken ga je ervoor, dan heb je er een beter gevoel bij.’
Het is niet altijd eenvoudig om aan het juiste personeel te komen, zodat mensen veelal zelf opgeleid worden. De zaken gaan dus goed en onlangs werd een machine geplaatst waarmee trekkracht tot 1.500.000 kg kan worden getest. Er is belendend terrein gekocht voor een derde uitbreiding in enkele jaren en mogelijk volgt op termijn een vierde. De meeste omzet wordt momenteel behaald in de sector off-shore, maar dat fluctueert. ‘Het liefst heb ik spreiding, daarom hebben we ook weinig last van de crisis.’ Voor volgend jaar verwacht hij bijna een verdubbeling van de omzet. Waar het stopt? ‘Ik weet het niet’, glimlacht Osse.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (14 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina