Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
29-05-2013  

Leerlingen Pius X naar duurzaamfinale Inespo


Foto: Sebastiaan, Sanharib, Kevin, Koen en Tom bereiden zich voor op de finale.
 

ALMELO - Vijf leerlingen van het Pius X College doen van 2 tot en met 7 juni mee aan de internationale finale van de duurzaamheidsolympiade Inespo. Sebastiaan van Kooten, Sanharib Issa, Kevin Vonk, Koen ter Beke en Tom Nijenhuis presenteren in de Nieuwe Kerk in Middelburg hun project Central Lighting Facility.
De leerlingen hadden zich onlangs al verrassend geplaatst voor de finale, door in een voorronde tientallen Nederlandse scholen achter zich te laten. Nu moeten zij laten zien dat hun oplossing voor een duurzaamheidsvraagstuk goed genoeg is om in een internationaal deelnemersveld stand te houden.
Volgens docenten Jan Wim Peters en Stephan Schouten, die de leerlingen begeleiden, hebben ze in ieder geval iets intelligents uitgedokterd. “Ze hebben bedacht dat licht centraal kan worden opgewekt, om het vervolgens via glasvezelkabels naar iedere gewenste ruimte te transporteren. Het voordeel hiervan is dat je geen elektriciteitsaansluiting nodig hebt en daarnaast is het natuurlijk een kostenbesparing. Je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken op plekken waar weinig infrastructuur is, zodat men daar toch goedkoop aan licht kan komen.”
Of het project van de vijf knappe koppen in de prijzen valt is nog maar de vraag, want de concurrentie is groot. Maar liefst 350 andere middelbare scholieren uit 47 landen strijden mee om de prijzen. Uit eigen land doen tien teams mee. De beste projecten winnen deelname aan wetenschapsolympiades in Brazilië, de Verenigde Staten of binnen Europa.

Archief
Terug naar vorige pagina