Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
30-04-2013  

We hebben een koning!

 

AMSTERDAM – Van het aftreden van Koningin Beatrix zijn geen foto’s maar de camera van de NOS was er bij en half Nederland volgde de officiële abdicatie waardoor Kroonprins Willem Alexander per direct Koning Willem Alexander werd en zijn Maxima Koningin.
De balkonscene bracht de 25.000 toeschouwers op de Dam in vervoering op een enkeling na die stille protesten lieten zien middels buttons ‘verboden voor de troon’ of bedrukte T-shirts met de tekst ‘Ik Willem niet’. Toen de bekende activiste Joanna en een medestander borden in de lucht staken met ‘geen monarchie maar democratie’en ‘ik ben geen onderdaan’, greep de politie in en voerden beide af om een uur later weer vrij gelaten te worden. Dragers van spandoeken met de tekst ‘Bea is the best’ werden ongemoeid gelaten.
Enkele minuten nat de abdicatie ook de eerste geboorte van een Alexander in het ziekenhuis in Ede, zo meldde Twitter.
Ruim twee uur voor de Kroning in de Nieuwe Kerk druppelden daar de eerste officiële gasten, waaronder 500 burgers uit het hele land, al binnen. Ook de kroon en de andere regalia zijn inmiddels in de Nieuwe Kerk afgeleverd en klaar gelegd op de zogeheten credenstafel. Onderwijl oefenden de musici en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor nog het door Herman van Veen geschreven nummer op muziek van Bach.
Onderwijl gaf de RVD het eerste statieportret van het nieuwe Koningspaar vrij.
De Kroningsceremonie begint om 14.00 uur en wordt live op TV uitgezonden.

In Almelo is Koninginnedag gevierd met vooral een Vrijmarkt in het centrum en muziek op de pleinen.
De fotografen Jan Bril, Nick Zweers, Roel Immink en Coen Mulder zwierven door het centrum en maakten bijgaande reportage.

< © RVD Foto: Koos Breukel

Fotoreportage (100 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina