Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-04-2013  

Huurdersverenigingen tegen huurverhoging

 

ALMELO – De Huurdersverenigingen van woningstichting St. Joseph en AWS Beter Wonen hebben zich uitgesproken tegen de huurliberalisatieverhoging boven de inflatiecorrectie per 1 juli a.s. De Huurdersverenigingen voeren daarmee achterhoedegevechten omdat de extra verhoging, variërend van 4 tot 6,5 procent totaal, al door de Tweede en Eerste Kamer zijn aangenomen.
De woningstichtingen krijgen via de Belastingdienst informatie wie daarvoor in aanmerking komen volgens peiljaar 2011. Daar zit ook de crux. Voor menigeen kan de inkomenssituatie al totaal anders zijn door bijvoorbeeld ontslag.
De minimale verhoging bedraagt 2,5 procent inflatie en 1,5 procent liberalisatie om huurprijzen meer in de pas te laten lopen met de huisvestingskosten van koopwoningen. Voor huurders met hogere inkomens loopt de liberalisatieheffing op tot 4 procent bovenop de inflatiecorrectie. Ook dat wordt een probleem omdat de kopersmarkt zich juist naar beneden beweegt, waardoor op termijn de liberalisering wel eens ingehaald kan zijn door de marktwerking en huren juist duurder wordt voor lage inkomensgroepen.
<< Minister Blok (VVD) rekent zich bovendien rijk met een miljardenheffing aan woningstichtingen om de extra verhoging in de staatskas te laten verdwijnen. Ook beloofde Blok een hardheidsclausule voor chronisch zieken en gehandicapten, maar deze is er nog steeds niet terwijl over 3 weken de aankondiging van de huurverhoging verzonden moet worden. Zaak is dus om individueel in de gaten te houden of de huuraanpassing in uw geval wel klopt en zo nee, onmiddellijk bezwaar aantekenen.

Lees ook:
Middeninkomens worden gepakt met huurverhoging tot 6,5 procent

 

Archief
Terug naar vorige pagina