Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-04-2013  

Schöppe te klein alternatief voor Dienstencentrum

 

ALMELO - Het actiecomité tegen sluiting Dienstencentrum De Riet en diverse politieke partijen in Almelo hebben een onderzoek ingesteld naar de haalbaarheid van de verplaatsing van het dienstencentrum naar de Schöppe. Groen Links, de PVA en de SP gingen met coördinator Hendry Bosch en zijn team op onderzoek uit in hoeverre de verplaatsing van activiteiten daar kon worden gerealiseerd.
Caron Mulder, namens Accres Apeldoorn BV, die in opdracht van de gemeente de exploitatie van de Schöppe heeft overgenomen, leidde het gezelschap rond in het gebouw waarin werd gekeken naar de haalbaarheid en de mogelijkheden daar de activiteiten te ontwikkelen.
De Schöppe is qua oppervlakte een stuk kleiner als het dienstencentrum en ook het aantal beschikbare zalen blijkt onvoldoende om diverse activiteiten daar te houden. Er zijn aan de Riet drie biljarts in eigendom en alleen al die verplaatsen stuit op moeilijkheden omdat alleen de grote zaal geschikt is om ze daar te plaatsen. Dit houdt in dat de grote zaal dan niet meer voor andere doeleinden gebruikt kan worden en dat stuit op onoverkomelijke moeilijkheden.
De beschikbare ruimten in de Schöppe voldoen bij lange na niet aan de wensen van de Rietbewoners. Zo is er bv geen geschikte ruimte te vinden waar de lichtinval van een kwaliteit is zodat de schilderclub en het aquarelleren daar kan plaatsvinden. Ook voor koersbal, het meer bewegen voor ouderen en het internationaal dansen is in de Schöppe geen geschikte ruimte voorhanden. De meditatieclub “Tussen hemel en aarde” heeft een specifieke ruimte nodig waarin geen geluid van buiten kan binnendringen en ook die is er niet.
Yoga moet plaatsvinden in een ruimte waar niet ieder moment mensen komen binnenlopen en ook dat kon Accres niet garanderen. Een kaartclub en het bloemschikken zijn onderdelen die wel in de Schöppe terecht zouden kunnen maar niet op de voorwaarden waaronder ze tans op de Riet zijn ondergebracht.

Er kon geen overleg gepleegd worden met de beheerder van de Schöppe want die was door Accres niet uitgenodigd zodat het aantal uren dat zaken die nu nog in het dienstencentrum worden gedaan eventueel overgeplaatst zouden kunnen worden naar de Schöppe onduidelijk bleven.

Conclusie van de politiek en het actiecomité is dat de Schöppe weliswaar een heel goed wijkcentrum is maar niet geschikt om een rol te kunnen spelen in de opvang van de eventueel te verplaatsen activiteiten van het dienstencentrum de Riet. Coördinator Hendry Bosch gaf nog eens duidelijk te kennen met zijn comité nooit akkoord te gaan met een verdeling van de activiteiten over de vijf wijkcentra die onze stad kent. Dit is onverantwoord gezien de veelal hoge leeftijd van de gebruikers van dienstencentrum de Riet. Je zou dit als gemeente ook niet moeten willen en de verantwoordelijkheid voor zo’n plan niet moeten willen nemen.

Tekst: Hendry Bosch

Foto: Coen Mulder

Fotoreportage (4 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina