Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
29-03-2013  

Dode en gewonde door ontsnappend Argon bij E.T.


Schema van een ultra centrifige voor het scheiden van hoowaardig en verarmd uranium. (Bron: natuurkunde.nl)
 

ALMELO – Door een lekkende cylinder met Argongas in een ‘werkkuil’ bij Enrichment Technology in Almelo zijn vanmorgen rond 10.00 uur twee zwaar gewonden gevallen. Naar verluidt waren de personeelsleden bezig met het monteren/lassen van ultra centrifuges, waarmee uranium verrijkt wordt. Bij te snelle ontsnapping van het gas, dat in lichtgroene cilinders zit onder hoge druk, kunnen brandwonden op de huid of op de ademhalingswegen ontstaan. Argon is niet brandbaar, explosief of giftig.
Enrichment Technology is de toeleverancier van het naastgelegen ‘moederbedrijf’ Urenco waar uranium wordt verrijkt voor de productie van brandstofstaven voor kerncentrales.
De gewonden zijn in allerijl afgevoerd naar het ziekenhuis. Over de aard van de verwondingen is nog niets bekend gemaakt. Naar verwachting gaat de arbeidsinspectie een onderzoek instellen. Ook werd de Planthofsweg afgezet voor doorgaand verkeer i.v.m. de reddingsactiviteit en om pottenkijkers op afstand te houden.

Update correctie:
Het ongeval bij Enrichment Technology heeft het leven gekost aan een 44-jarige werknemer uit Albergen. De toestand van het andere personeelslid, een 54-jarige Enschedeër is kritiek. Het bedrijf heeft slachtofferhulp ingeschakeld.

Per abuis zijn in de persmededelingen van ETC en de politie de persoonsaanduidingen verwisseld.
Niet de 44-jarige Albergenaar is overleden maar de 54-jarige Enschedeër. De toestand van de 44-jarige Albergenaar is kritiek.

Archief
Terug naar vorige pagina