Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
28-02-2013  

PvdA en CDA willen niet leren van fouten


Presentatrices Ank le Noble en Linda Hilberink (r) de nieuwe chef van de stadsredactie van TC Tubantia
 

ALMELO – Wie het Rumoer-debat in de bibliotheek van donderdagavond heeft gevolgd over de radio of in de zaal kan niet anders concluderen dat de PvdA en het CDA niet willen leren van de blunders die zijn gemaakt in het gemeentelijk grondbedrijf. Woordvoerders Jaap Stapel (PvdA) en Fred van der Horst (CDA) betoogden namelijk dat beide fracties geen behoefte hebben naar een onderzoek van de onafhankelijke Rekenkamer over het grondbeleid en de transacties in het laatste decennia maar liever werken aan oplossingen zoals het verkopen van de aangekochte grond (Ter Horst)(met verlies-red.) en Stapel die zich wel beseft dat men er nog lang niet is met het bedenken van oplossingen.

Voor een slordige 350 miljoen euro werd in die jaren grond aangekocht met geleend geld, waardoor het water de gemeente aan de lippen staat. De gronden werden aangekocht om de grootse plannen die het college van B&W in de CDA/PvdA coalitiejaren 2002-2010 ontwikkelde, te kunnen realiseren. Dit om de stad voort te stuwen in de vaart der volkeren. Criticasters in de gemeenteraad in die tijd werden volkomen genegeerd, want Almelo moest en zou groeien naar meer dan 90.000 inwoners, zo luidde toen de utopische boodschap van coalitiegenoten CDA en PvdA.
De gevolgen zijn desastreus te noemen voor de burgers door de stijgende gemeentelijke lasten en het forse snijden in subsidies van o.a. sport, cultuur en welzijn.

Een groep prominente Almeloërs verenigd in het Burgerinitiatief vroeg de gemeenteraad om een onderzoek door de Rekenkamer in te laten stellen om duidelijkheid te krijgen in de financiële positie van de gemeente en om duidelijkheid te krijgen hoe het zo mis heeft kunnen lopen. Woordvoerder Bert Trienen stelde het in Rumoer-debat als volgt: "We moeten weten wat er mis ging, zodat van de fouten geleerd kan worden”.
Dat waren de woordvoerders van de oppositiepartijen en huidig coalitiegenoot VVD-woordvoerder Bert Heite ook van mening, zodat de meerderheid in de raad eigenlijk vindt dat dit onderzoek er moet komen. Het is echter de onafhankelijke Rekenkamer zelf, die dat beslist.
Het kan echter ook zijn dat de burgers het bestuurlijke kop in het zand steken oplost tijdens de gemeenteraadsverkiezing in maart 2014.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (26 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina