Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-02-2013  

Kinderen HBO´ers meer naar ‘witte´ scholen

 

ALMELO – Hoger opgeleiden sturen hun kinderen opvallend vaak naar ‘witte’ scholen, erkend onderwijs-wethouder Johan Andela. Dat komt mede door de vrije keuze van onderwijs, terwijl de gemeente liever ziet dat kinderen in hun eigen wijk naar school gaan. Dat bleek al uit een onderzoek van vier jaar geleden, waardoor de gemeente het project ‘Samenspraak Kinderspel’ in het leven riep om de segregatie een halt toe te roepen. Ook het Rijk stelde een euroton beschikbaar maar uiteindelijk blijkt dat het project min of meer als mislukt kan worden beschouwd. Slechts mondjesmaat nemen scholen en kleine groepjes ouderen deel aan ‘praatsessies’ om het tij te keren en ook de georganiseerde ‘scholentochten’ trokken slechts weinig deelnemende ouders.
Hoe de segregatie wel een halt kan worden toegeroepen is nog onduidelijk, maar zeker is dat een beroep op ‘gezond’ verstand voor de meeste hoger opgeleide ouders een brug te ver is, terwijl lager opgeleide ouders nalaten bewuste schoolkeuzes voor hun intelligente kinderen te maken en ze wel naar de buurtschool doen.
Of de gemeente overweegt om de steeds meer aanwassende witte scholen ook gaat verplichten zich te huisvesten in dependances van andere ‘zwarte’ schoolgebouwen door de stad is een vraag die opdoemt na het mislukte project ‘Samenspraak Kinderspel’. 

Archief
Terug naar vorige pagina