Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
12-02-2013  

Bibliotheek buigt voor sponsor Urenco


Demonstratie in 1978 - archief: SocialHistory.org

De Stichting VEDAN en Stichting Laka, hebben een tentoonstelling samengesteld over de grote anti-Urenco-demonstratie 35 jaar geleden, als historisch document. De tentoonstelling zou van 26 februari tot 11 maart in de bibliotheek te zien zijn. Daarbij werd voor zaterdag 2 maart in de bibliotheek een zaal gehuurd om een symposium over Urenco toen en nu te houden met als titel: Urenco een bedrijf met wereldwijde uitstraling.
De toezegging is alsnog ingetrokken.

Als dat maar geen grote demonstratie en bezetting van de OPENBARE bibliotheek wordt op 2 maart a.s.
 

ALMELO – Het bestuur van de openbare bibliotheek Almelo is kennelijk gezwicht onder druk van sponsor Urenco om een voorgenomen expositie en symposium over de anti- UCN demonstraties in de vorige eeuw geen doorgang te laten vinden.
De producent van verrijkt uranium schonk in 2009 een bedrag van 100.000 euro voor vernieuwing van het interieur en is tevens jaarlijkse sponsor van diverse activiteiten in de openbare bibliotheek.

In 1969 werd besloten UCN te stichten voor verrijking van uraniumerts doormiddel van de Nederlandse vinding van professor Kistemaker, via het scheiden in ultracentrifuges. Op 4 maart 1970 ten tijde van burgemeester Frits Schneiders, werd het verdrag van Almelo gesloten tussen Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland en in 1973 was de eerste installatie in bedrijf.
Tegen die vestiging werd in de jaren ’70 tot ’80 bij herhaling gedemonstreerd met een hoogtepunt van meer dan 100.000 demonstranten precies 35 jaar geleden. Tegenwoordig zijn er nog wel eens kleine demonstraties, meestal op initiatief van de Duitse anti-kernbeweging. In Duitsland heeft men na de ramp in Fukushima in 2011 besloten totaal uit kernenergie te stappen en de kerncentrales langzamerhand te sluiten.

Dat de openbare bibliotheek nu afziet van het symposium en de expositie, is niet in goede aarde gevallen bij o.a. GroenLinks. Anti-kernenergie activist van het eerste uur en fractleider van GroenLinks Almelo Hans Buitenweg wil nu vragen stellen aan het college van B&W over de onafhankelijkheid van de openbare bibliotheek en de mogelijke invloed van Urenco, meldt RTV Oost.

Kijk
hier voor de historie van UCN dat nu Urenco heet en hier voor de historie van het ontstaan van kernenergie in Nederland.


Persbericht: Stichting Laka en Stichting VEDAN

Archief
Terug naar vorige pagina