Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-12-2012  

AZC Almelo blijft langer open

 

ALMELO/RIJSWIJK - Het asielzoekerscentrum (AZC) in Almelo wordt niet per 1 april 2013 gesloten. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Rijswijk vandaag bekendgemaakt. COA besloot eerder tot sluiting van meerdere centra wegens verwachte de daling van het aantal asielzoekers dat in Nederland een onderkomen zoekt.
Die daling blijkt zich in de jongste cijfers niet door te zetten. Dat komt mede door een uitspraak van de Hoge Raad van 21 september jl. waarin werd bepaald dat aan gezinnen die dienen terug te keren naar het land van herkomst onderdak moet worden geboden zolang de uitzetting niet tot stand is gekomen. Daar komt bij het binnenkort voorziene aangepaste kinderpardon waardoor uitzetting in bepaalde gevallen niet meer hoeft.

Het AZC in Almelo zou per 1 april volgend jaar gesloten worden, vanwege een verwachte daling van het aantal asielzoekers. Nu blijkt dat het aantal asielzoekers juist gestegen is, kan het AZC in Almelo openblijven. Oorzaak van de stijging van het aantal asielzoekers dat opvang nodig heeft, is onder meer de uitspraak van de Hoge Raad op 21 september waarin werd bepaald dat uitgeprocedeerde gezinnen onderdak moeten blijven krijgen zolang terugkeer naar het land van herkomst nog niet is gerealiseerd. Ook het aankomend kinderpardon is van invloed op de terugkeerbereidheid van gezinnen. Door de recente ontwikkeling wordt nu juist in april een piek voorzien waardoor het AZC in Almelo, Goes en het Friese Sint Annaparochie open blijven. De sluiting van het AZC in ‘s-Gravendeel en de opvang voor minderjarigen in Almelo en het Limburgse Baexem gaat wel door zoals gepland.

Archief
Terug naar vorige pagina