Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-12-2012  

Almelo ontvangt 9,5 miljoen extra dividend Cogas


Wethouder van Financiƫn Jan van Marle ziet de geldregen van Cogas maar al te graag neerdwarrelen. Het saneren van de aangegane verplichtingen uit de 'Knip-periode' kost hem al genoeg hoofdbrekens.
Fotobewerking: Tony Cassese
 

ALMELO – De aandeelhoudende gemeenten van Netwerkbedrijf Cogas, Almelo, Borne, Dinkelland, Hardenberg, Hof van Twente, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden krijgen met ingang van 2013 extra dividend uitgekeerd t/m 2017. Het totaal te verdelen bedrag bedraagt 75 miljoen euro bestaande uit winstdeling en een eenmalige uitkering wegens verkoop van aandelen van Cogas Kabel.

Voor de gemeente Almelo betekent dat met bijna een kwart van de aandelen een extra opbrengst van 9,5 miljoen euro in vier jaar.
Het totale extra bedrag voor alle aandeelhouders is opgebouwd uit een eenmalige winstuitkering van 5,8 miljoen in 2013 en een gegarandeerd structureel dividend van 2,3 miljoen euro per jaar.

Het totale gegarandeerde dividend voor de gemeente Almelo bedraagt in de voornoemde periode van 4 jaar dan ruim 17 miljoen euro waarvan 7,5 miljoen euro al in de gemeentelijke meerjarenbegroting is verwerkt. Een meevaller dus voor de financieel noodlijdende gemeente. Of de ‘meevaller’ voldoende is om aan het voorgenomen provinciaal preventief financieel toezicht te ontkomen, zal later deze week moeten blijken.

De extra winstdeling komt onder meer uit de verkoop van vijftig procent van de aandelen Cogas Kabel aan het Communication Infrastructure Fund (CIF). Daarnaast is de ophoging een gevolg van de reguliere bedrijfsresultaten van Cogas. Tijdens de behandeling van de begroting voor 2013 is afgesproken eventuele voordelen toe te voegen aan de algemene reserve. Met de toekenning van de extra Cogasgelden blijft de algemene reserve van de gemeente, anders dan wat tijdens het vaststellen de begroting werd gesteld, een positief saldo kennen.

Archief
Terug naar vorige pagina