Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-09-2012  

Metaalopleiding Pius X plotsklaps erg in trek

 

Toch komt de hernieuwde belangstelling voor de opleiding niet geheel en al onverwacht. Want het Pius X college treft al meer dan een jaar belangrijke maatregelen om méér leerlingen te interesseren voor de metaalsector. Vorig jaar heeft ze daartoe haar opleiding Metaal en Elektrotechniek verbreed, verdiept en uitgebreid met de module Installatietechniek tot de nieuwe MEI opleiding. Die ging vorige week van start. Daarbij is de opleiding bij het Pius X vooral ook erg leuk en afwisselend gemaakt voor leerlingen door een groot praktijkaandeel met de aardigste projecten.

Speciaal voor de eigentijdse metaalopleiding, heeft Pius X directeur Van Schilt de Technetkring Almelo geformeerd. Daar maken toonaangevende ondernemingen deel van uit. Deze Technetkring was actief betrokken bij het inhoudelijk vormgeven van de nieuwe MEI opleiding, en ze participeert ook in de opleiding. De Technetkring gaat onder meer zorgen voor gastlessen, voor praktijkopdrachten en bedrijfsbezoeken en –stages.

Dat alle inspanningen hebben geleid tot een stijging van 160 procent, heeft Van Schilt wel heel aangenaam verrast. ´Dat percentage is wel bizar´, vindt hij ook zelf. ´Dat heb ik zelf nog niet eerder gezien. Maar het is een prachtig resultaat. We zijn echt heel erg blij dat de interesse voor die studierichting zo fors aantrekt, want in deze sector is gewoon heel veel werk.´

Directeur Raymond Belderink van Almi Machinefabriek en lid van de Technetkring Almelo, is enerzijds wel verbaasd door de omvang van het succes, maar vindt het anderzijds niet verwonderlijk dat er sprake is van meer belangstelling voor de metaal. ´Als je, zoals het Pius X, daar zoveel energie en tijd in steekt, krijg je dit er voor terug. Die gedrevenheid is enorm belangrijk´, roemt hij de inspanningen van het Pius X. Belderink bevestigt het beeld dat de metaalondernemingen in Almelo en de regio maar moeilijk aan personeel kan komen en dat de baanzekerheid voor metaalleerlingen groot is. ´Wij zetten zelf ook veel uitzendpersoneel in en voorzien voor de toekomst een tekort.´
Veel nieuwe metaalleerlingen betekende overigens ook een probleem voor het Pius X: er moet een extra docent worden aangetrokken voor de metaallessen. Niet makkelijk dus, gelet op de grote vraag naar goede mensen in de sector. ´Maar ook daarin zijn we heel goed geslaagd´, aldus Pieter van Schilt.

Kader
De MEI-opleiding begint niet, zoals de voormalige metaalopleiding vorig jaar, met 10 maar met 26 leerlingen. Dat is wederom een enorme opsteker voor het Pius X college. De VMBO-school belandde in de zomer in de top 3 van best presterende scholen in de regio Noord. Die hoge score dankte het Pius X aan de geweldige eindexamenresultaten. De leerlingen kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) en de basisberoepsgerichte leerweg (BBL) slaagden allemaal. Bij de theoretische leerweg slaagde 90 procent.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina