Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-04-2012  

Omtzigt opent expositie Armeense genocide

 

ALMELO - CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt opende vrijdagavond een expositie over de Armeense genocide in het gebouw van de Armeense Sociaal Culturele Stichting Yerevan aan de Wierdensestraat 127 in Almelo. Op de expositie worden Nederlandse krantenartikelen van begin vorige eeuw, brieven, foto’s over massamoorden en deportaties van Armeniërs in het Ottomaanse Rijk tentoongesteld.
De expositie maakt onderdeel uit van meerdere landelijke activiteiten ter herdeking van de volkerenmoord die in Nederland worden georganiseerd.

Ook werd de moord herdacht op de Armeense journalist Hrant Dink die op 19 januari 2007 voor de deur van zijn krant werd doodgeschoten omdat hij regelmatig publiceerde over de volkerenmoord ten tijde van het Ottomaanse Rijk. De dader werd veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. De volkerenmoord wordt tot op heden door de Turkse regering ontkent. Men spreekt er liever over een volksoorlog die aan beide zijden slachtoffers telde.

De herdenking van 97 jaar Armeense genocide wordt afgesloten op woensdag 25 april in Eindhoven met de vertoning van de film “Ongestrafte misdaad” van Tigran Khzmalyan in de aanwezigheid van de filmregisseur. De film laat beelden zien van de foto’s demaakt door Armin Wegner tijdens de deportaties en afslachtingen van Armeniërs. De filmvertoning wordt gevolgd met klassieke muziek gespeeld door Tigran Maytesyan (viool), Maxim Bandurin (piano) en Rustam Hakobdjanian (duduk). Deze herdenkingsavond vindt plaats om 20.00 uur in Pathé bioscoop Eindhoven aan de Dommelstraat 27. Dit evenement is georganiseerd door de Stichting Alfa-Eriwan in Eindhoven in samenwerking met het 24 april comité van de FAON.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (17 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina