Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-04-2012  

Wordt XL Businesspark een Solarpark?


Één windmolen levert veel meer energie op dan een solarpark van 1,5 ha.

Het XL Businesspark levert de partners jaarlijks een flink exploitatieverlies op. Reden kennelijk om naar alternatieven te kijken zonder de vestigingseisen op termijn geweld aan te doen.
De vraag is of dit een oplossing is, of dat beter het subsidiëren van solarpanelen op bedrijfsdaken een rol kunnen spelen bij vestiging van bedrijven op het XL Businesspark. Bij de onlangs gereed gekomen nieuwe vestiging van 40.000 m2 van Timberland is dat in ieder geval nagelaten.
 

ALMELO – De partners in het XL Businesspark, de Netwerksteden Almelo, Borne, Hengelo, Enschede en de provincie Overijssel, hebben het advies- en ingenieursbureau Arcadis opdracht gegeven een aanbestedingsprocedure te starten voor de aanleg van het grootste solarpark in Nederland. Daarvoor is maximaal 23 ha beschikbaar voor de duur van 20 jaar. De maximale opbrengst is 14.620 mega watt uur per jaar op met een reductie van 6360 ton CO2 per jaar. De exploitant huurt de benodigde grond. De aanbestedingstermijn loopt vanaf heden tot 12 december 2012. Mocht een contractant gevonden worden, moet volgens plan de aanleg in de tweede helft van 2013 beginnen.

Het grootste grondgebonden solarpark van Nederland tot nu toe is in aanbouw bij Ouddorp op Goeree Overflakkee. Dat park wordt 1,3 ha groot en levert op jaarbasis 787.000 kWh elektriciteit. Ter vergelijk, één windturbine op Goeree Overflakkee levert meer energie op!

In België is het grootste grondgebonden solarpark 6 ha groot. Het park bij Middelkerke omvat 7695 zonnepanelen met fotovoltaïsche zonnecellen voor het opvangen van zon en licht, goed voor een energieproductie voor het jaarverbruik van circa 400 gezinnen.

Archief
Terug naar vorige pagina