Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
08-03-2012  

Failliet dreigt voor Soweco


Links de twee hoofdrolspelers: Bestuurder Mieke Kuik-Verweg en directeur Drs. Reinier van Broekhoven.
Beiden zijn het niet met elkaar eens. Kuik-Verweg wil terug naar alleen beschut werken en directie, Raad van Commissarissen en Ondernemingsraad zien andere kansen. Alleen beschut werken betekent dat er minimaal 600 mensen uitvallen en in de marktwerking komen.
 

ALMELO – ‘Als er niets gebeurt bij Soweco, gaat het werkvoorzieningsbedrijf failliet’, dat zei wethouder Mieke Kuik-Verweg gisteravond in het discussieprogramma Rumoer in de Almelose bibliotheek.
Reden is de bezuiniging van het kabinet Rutte op de sociale werkvoorziening, die zo fors inslaat dat Soweco het jaarlijks met 6 miljoen euro minder moet doen.
Het kabinet vindt dat de meeste werknemers in de sociale werkvoorziening op een normale wijze in het bedrijfsleven aan de slag moet en wil alleen nog geld beschikbaar stellen voor beschut werken. Het bestuur van Soweco, zijnde de wethouders van de deelnemende gemeenten Almelo, Tubbergen, Twenterand en Wierden willen ook die koers varen om een deel van Soweco in stand te houden. De gemeenten Hellendoorn en Rijssen/Holten kondigden al eerder aan uit Soweco te stappen en het beschutte werk zelf ter hand te nemen.
Directie, Raad van Commissarissen en Ondernemingsraad van Soweco hebben een alternatief plan waarin duidelijk wordt hoeveel de gemeenten bij moeten dragen, maar daar zien de politieke bestuurders niets in.
Soweco-directeur Drs. Reinier van Broekhoven hield de aanwezigen voor dat Soweco jaarlijks honderden mensen uitplaatst bij het bedrijfsleven maar dat in de praktijk blijkt dat vier op de vijf binnen een jaar weer terug komt omdat het niet werkt. Het levert volgens hem ook geen besparing op. ‘Soweco betaald het salaris en faciliteert het werk. Werkgevers zitten niet te wachten op alle rompslomp, zo is in de praktijk gebleken’, aldus van Broekhoven.
Opmerkelijk ook dat commissaris Herman Hazewinkel - ook commissaris bij Schiphol - vorige week de politiek voorhield dat het Sowecoplan helemaal is doorgerekend op de risico's en het alternatief van de politieke bestuurders niet. Hij bood zelfs zijn hulp aan!
De gemeenten willen echter het financiële risico niet nemen. Wethouder Kuik-Verweg ziet de teruggang naar alleen beschut werken als bittere noodzaak om een deel van Soweco met de resterende vier gemeenten te behouden.


Lijster hier naar Rumoer

Fotoreportage: Jan Bril

 

Fotoreportage (12 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina