Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-11-2011  

Rumoer over plannen voor binnenstad

Fotoreportage: Jan Bril
 

ALMELO – Het discussieprogramma Rumoer vanuit leescafe De Meridiaan ging donderdagavond over het boek van Natalie Hartgers over de oude tijden van bioscoop Varossiau aan de Grotestraat. Het familiebedrijf heeft 71 jaar bestaan en haar vader was de laatste exploitant tot de sluiting en verkoop van het pand aan de oud- voetballer en belegger Marc Overmars, die het pand al snel doorverkocht. Wat nagenoeg niemand weet, is dat Varossiau in de bezettingstijd 1940-1945 ook regelmatig onderdak bood aan het lokale verzet voor overleg.
Tegenwoordig biedt het pand onderdak aan Ter Stal Mode en wordt niet alleen de teloorgang betreurt van Varossiau maar vooral ook het respectloze vertimmeren van de voorgevel.

Verder opnieuw een brede discussie over het zoveelste plan voor vernieuwing van de binnenstad. Acht partijen stemden dinsdag in de gemeenteraad tegen maar de coalitie PvdA/CDA/VVD drukte het plan toch door ondanks een tekort in de financiële dekking van 30 miljoen euro.
Het ter elfder ure aangedragen tweede alternatief van gepensioneerd projectontwikkelaar Jan Voskamp maakte ook nu geen enkele kans.
Ook in Rumoer lagen de meningen weer ver uiteen. Vanuit de bevolking bestaat eveneens veel kritiek zoals bijvoorbeeld van de stichting Stadsherstel die waakt over het belang om historische gebouwen te behouden en zich verzet tegen de sloop van twee panden aan de Jan Muldersgang en het afsluiten van de Hagengracht aan de zijde van de markt.
De enige hoop voor de tegenstanders is dat wethouder van Woudenbergh sneuvelt in het zoeken naar financiering.
Oud- Leefbaar Almelo raadslid Chris de Vries dacht daar anders over en wil niets liever dat de gashandel wordt opengedraaid om eindelijk met de binnenstadvernieuwing te beginnen. Piet Talamini vond dat in het verleden 'de Kalverstraat van Twente' zoals de Groestraat toen genoemd werd, door de lokale overheid is vermoord en er niets in het plan staat om de kwaliteit in de huidige winkelstraat op te krikken. Die kritiek uitte CU-raadslid Jan Veenstra dinsdag eveneens in de raadsvergadering. Feitelijk een kritiek die omschrijft dat zowel de Grotestraat Noord als de Grotestraat Zuid aan haar lot wordt overgelaten.

Luister naar het debat op Radio Almelo.

Fotoreportage (15 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina