Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-11-2011  

Waagplein verliest al snel marktfunctie

 

ALMELO – Het Waagplein verliest binnenkort haar marktfunctie. Daartoe is een herschikking van de marktinrichting (zie afbeelding) getekend die over enkele weken haar beslag moet krijgen.
Midden december wil de gemeente namelijk beginnen aan de herinrichting van het Waagplein, waarbij de bestrating en openbare inrichting wordt vernieuwd. De herinrichting is een opstap naar de vernieuwing van de binnenstad en het onderliggende concept ‘verbindende pleinen’ waartoe de gemeenteraad dinsdag jl. als richtinggevend besloot.
Aan de zijde van het voormalige V&D-pand moet in de toekomst een nieuw gevelbeeld ontstaan met een uitbreiding van de winkelruimte op de begane grond, zo is min of meer met de Haagse investeerder Urban Interest overeengekomen (Urban Interest is ook eigenaar van het pand waarin Scheer & Foppe zit.).
Afbraak van het voormalige V&D-pand, zoals eerder beoogd om een zichtlijn naar 't Wetshuys aan de Koornmarkt te realiseren, is niet meer aan de orde. Aan de Waagzijde wordt de bestrating aangepast voor een horecafunctie.

Voorlopig blijft de fietsroute en de stadsbusroute over het Waagplein gehandhaafd. Gekeken wordt of de fietsroute een vervolg kan krijgen via de Werfstraat naar het Schouwburgplein aan de Hofstraat. Het voorlopig handhaven van de stadsbusroute over het Waagplein is overigens nog een doorn in het oog van de gemeentelijke plannenmakers. Onderzocht wordt dan ook of de stadsbus kan worden omgeleid via een andere route.
Of daarbij ook De Boompjes en Adastraat in beeld komen, is waarschijnlijk maar de keuze daartoe is door het college van B&W nog niet genomen. Wethouder van stadsvernieuwing Gerrit van Woudenbergh achtte een dergelijke oplossing niet onmogelijk maar vond het nog te vroeg om dat als definitieve oplossing aan te dragen.
In het verleden trachtte oud- wethouder Anthon Sjoers die omleiding eveneens te bewerkstelligen, maar daartegen kwam veel verzet van bewoners uit De Boompjes en de Adastraat.

De gemeentelijke plannenmakers willen ook het Marktplein (centrumplein) verkleinen en zoeken naar alternatieve locaties voor huisvesting van bijvoorbeeld grotere evenementen als de jaarlijkse centrumkermis, de 'Nacht van Almelo'  en de Profronde. Het plein voor de Hagenborgh en het busstation Wierdensestraat zijn daarbij mogelijke alternatieven, evenals het tijdelijk afdekken van het nog uit te graven kanaal tot de markt, de zogenoemde Waterboulevard.

Archief
Terug naar vorige pagina