Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-11-2011  

GroenLinks-verzet tegen sluiting ´t Dok

 

ALMELO – Raadslid Hans Buitenweg (GL) verzet zich tegen de sluiting van buurtcentrum ’t Dok in de Noordelijke binnenstad. Buitenweg dient volgende week tijdens de begrotingsbehandeling een amendement in tegen de voorgenomen sluiting.
De sluiting stond ook in 2006 op het verlanglijstje van het college van B&W. Toen wist de gemeenteraad dit te voorkomen. Sindsdien is het gebouw behoorlijk opgeknapt met behulp van veel vrijwilligers en gaat het ’t Dok redelijk goed voor de wind. Dit in tegenstelling tot buurtcentrum De Kolk in de Zuidelijke binnenstad waar chronisch geldtekort de buurtactiviteiten tot een minpunt heeft teruggebracht.
Het college van B&W overweegt De Kolk te bestemmen als wijkcentrum voor de gehele binnenstad. Het college ziet verder af van het ontwikkelen van een MFA in de Ossenkoppelerhoek. Verbouwing van ’t Veurbrook en het buurtcentrum Goossenmaat en sluiting van 't Dok levert in deze een besparing op van 120.000 euro.
Bestuurders van 't Dok ziet amper besparingen bij sluiting van 't Dok. De gemeente draagt voor de helft bij in de beheerskosten en neemt het onderhoud van de buitenkant voor zijn rekening. Vooral dat laatste wordt amper gedaan. Alleen verkoop van het gebouw zou de gemeente iets opleveren. In 2006 was woningstichting St. Joseph de beoogde koper. St. Joseph wilde toen de buurt grotendeels slopen om nieuwe woningen te kunnen bouwen. Verzet daartegen betekende uiteindelijk renovatie. Het bestuur sat totaal verrast is, gaat zich beraden op stevig verzet. Een verhuizing van de activiteiten naar De Kolk zal volgens hen zeker geen succes worden.
Bij 't Veurbrook werd de welzijnsorganisatie Scoop en de gemeente enkele jaren geleden zelfs buiten de deur gezet toen het bestuur de sloten vernieuwde. B&W wilde toen het beheer in gemeentelijke handen nemen net zoals geschiedde in de Schelfhorst. Door de zaak op scherp te zetten werd dat toen voorkomen. De affaire leidde tot een intern conflict bij de PvdA.

Archief
Terug naar vorige pagina