Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
30-07-2011  

Waterrijk

 

Het wordt hoog tijd om dit vlaggenschip van de gemeente Almelo maar eens tot zinken te brengen. Deze week zijn we in de ban van de Havendagen, dus is een dergelijke opening van een stukje wel gepast, dacht ik zo.
Reeds vele, vele jaren wordt er over dit project gesteggeld en de grootse plannen werden steeds iets kleiner. We wisten niet wat ons overkwam, toen het ooit werd aangekondigd. Wel 4200 woningen in een prachtig gebied. Empuriabrava was er niets bij.
Inmiddels wringt de schoen behoorlijk en wil men maar niet toegeven dat het een fiasco aan het worden is. Nog twee kleine plukjes woningen gepland in een verder leeg gebied.
Wat is er nu zo moeilijk aan dit hele verhaal? Waarom wordt er maar doorgeëmmerd en is men niet concreet? Wel of niet? Je kunt twee kanten op. Argumenten dan maar.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om rijke westerlingen hier naar toe te lokken. Maar wie van hen zou op het idee komen om naar het verre oosten te trekken om daar in een gemeente te gaan wonen die in het Elsevieronderzoek (doelgroep) niet al te best uit de bus komt? Niet gelukt dus. Je krijgt de mensen hier niet naar toe. Dat is een simpele constatering.
Dan maar de eigen inwoners. Wanneer die de stap zullen wagen, betekent dat meteen een behoorlijke leegstand in bestaande wijken als Windmolenbroek en Schelfhorst. Meer “gaten van Almelo”, verbrokkeling en verpaupering van wijken. Waarschijnlijk in die dan troosteloze wijken meer slecht integrerende nieuwkomers die maatschappelijke spanning veroorzaken. Zo bereik je precies het tegenovergestelde van wat je wilt, namelijk ghettovorming en totale versnippering. Los zand. Geen cohesie meer.
De woningmarkt zit op slot en de bevolking zal op den duur krimpen. Met dat voor ogen is het heel dom om te gaan bouwen voor leegstand.
Door Waterrijk loopt bovendien het project van het voormalig Indiëterrein gevaar en dat is erg jammer. Dit is nu juist een voorbeeld van hoe het wel moet. Inbreiding en alles op loopafstand van het centrum.
Door tegen beter weten in toch door te zetten, komt er in elk geval een dure infrastructuur, terwijl over een jaar of dertig dan de laatste huizen gebouwd gaan worden. Je hebt jarenlang torenhoge kosten voor een gebied waar maar een handjevol huizen staan. Volop horizonvervuiling, lichtvervuiling en zwart asfalt voor een handjevol mensen dat op een eilandje woont. Naast Aadorp kunnen we dit wel Bdorp gaan noemen. De burger zal hiervoor moeten bloeden. Wil diezelfde burger deze torenhoge prijs betalen? Ik vrees van niet.
Ziehier een aantal argumenten tegen Waterrijk. Is er eigenlijk wel een argument voor te noemen?
Wanneer er nu geen andere mogelijkheden waren en de stad volledig was volgebouwd, zou dit gebied een optie kunnen zijn. Wanneer er een geweldige bevolkingsgroei zou plaatsvinden en de mensen er met “de benen uithingen”, zou men moeten zoeken naar oplossingen.
Niets van dit alles is het geval. Er moet juist geprobeerd worden om het centrum van onze stad weer aantrekkelijk te maken en al die gaten die door al die fanatieke shovels in het verleden lukraak zijn geslagen dienen opgevuld te worden met mooie, aantrekkelijke gebouwen. Die wonden moeten geheeld worden en dat zijn er nogal wat.
Hak de knoop door en laat Waterrijk nu een snelle dood sterven. Geef het gebied terug aan de natuur. Natuurgebied of landbouw, als het maar groen blijft. Zet in op het Indiëterrein. Maak daar een mooie en gezellige wijk van.
We verlaten het zinkende schip, verbranden alle schepen achter ons en maken tenslotte schoon schip.
We willen goed rentmeesterschap. Respect voor mens en materie. Een stad in balans met een aantrekkelijk centrum en tegelijkertijd de natuur dichtbij.

Anne Jan Teunis

Fotoreportage (4 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina