Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
23-01-2010  

Verkwisting!

 

De stichting NAT maakt zich nogal druk om een stukje grond ten noorden van de N36, de uitbreiding van het bedrijventerrein Twente Noord, de zogenaamde groene driehoek tussen Almelo, Wierden en Vriezenveen.
Waarom nu toch? Er is een jarenlang traject aan voorafgegaan. Geleerde heren hebben er zich zorgvuldig over gebogen en geconcludeerd dat uitbreiding van het huidige bedrijventerrein noodzakelijk is en dan is dit het uitgelezen gebied voor die uitbreiding.
Bedrijven moeten namelijk verder. Tijd is geld en je moet de mogelijkheid tot expansie bieden. Wanneer je uit je jasje groeit, moet je een ruimer zittend exemplaar hebben. Je mag ze geen strobreed in de weg leggen, want voor je het weet stort de economie in en wonen we weer in plaggenhutten. Dit wil NAT toch niet? Kortom: wat moet dient te geschieden en ophouden met zeuren. Het is bittere noodzaak om groen op te offeren. De schoorsteen moet roken en “vooruit met de geit”. Geen tijd te verliezen: de schop er in!!
Toch wil ik hier nog even over nadenken, want iets wat kort door de bocht gaat wekt toch wel vaak enige argwaan op. Klopt het allemaal wel?
Enkele feiten op een rij zettend, beginnen er hier en daar wat wenkbrauwen te fronsen. Zo lees ik dat de milieuorganisatie Natuur en Milieu Overijssel weinig nut ziet in deze uitbreiding. Op zich niet zo verwonderlijk voor een milieuorganisatie, maar ze hebben goede argumenten.
Zo stelt men dat bij het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan is uitgegaan van oude onderzoeksgegevens uit 2003 en 2004. Er is in tussentijd nogal wat veranderd. Wat is de actuele behoefte? Waarschijnlijk moet deze naar beneden worden bijgesteld, gelet op bevolkingsaanwas, vergrijzing, crisis enz. Eén en ander dient veel beter onderbouwd te worden.
De stichting NAT levert een staatje waaruit blijkt dat er de afgelopen jaren hooguit een hectare of 3 aan bedrijfsgrond nodig was per jaar.
Nieuwsgierig geworden heb ik zelf nog even een snelle steekproef genomen en ben als een Bob de Speurder ’s avonds eens langs een bedrijvenparkje gewandeld. Alleen al langs de rand kwam ik tot een slordige 5000 m2 aan leegstaande kantoorruimte. Voor het gemak de loze ruimtes tussen de panden niet meegerekend en zelfs niet aan stapelen gedacht. Wanneer alles in bestaande gebieden zou worden opgevuld, wil ik wel eens weten hoeveel bedrijven er dan nog met de handen in het haar zitten en op het nieuw te bouwen bedrijvenparkje terecht zullen komen.
Het vermoeden bestaat heel sterk dat de uitbreiding richting Vriezenveen helemaal niet nodig is.
Het ergst van al zal dan zijn dat we onze meer dan kostbare stukjes groen gaan opofferen voor iets wat niet nodig lijkt te zijn. Je bouwt een pand en vervolgens staat dit pand jarenlang leeg. Infrastructuur die misschien nooit gebruikt gaat worden. Welke partij kan dit aan de gewone burger uitleggen?
Ik snap er steeds minder van, terwijl ik wanhopig omhoog kijk en een heel klein wit, liggend maantje tussen de wattenwolken ontdek. Dit maantje maant me tot rust: “Maak je niet druk. Ooit komt misschien het inzicht. Wellicht staat er reeds in maart al een partij klaar die dit soort verkwisting tegen zal willen gaan.”

Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina