Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
20-03-2018  

Sleepwet, de DDR zou het graag gehad hebben

 

Met de invoering van de zogenoemd ‘sleepwet’ (Wet op de Inlichtingendiensten) krijgt de overheid middelen in handen die de ‘Stasi’ ten tijde van de DDR maar al te graag gehad zou hebben. Daar werkte men nog met ‘verklikkers’ soms zelfs in het eigen gezin, zo bleek later nadat de dossiers werden geopenbaard om in te zien.
Onbegrijpelijk dan ook dat in Nederland juist ouderen voor invoering zijn van de ‘sleepwet’ waardoor ‘en masse’ informatie van individuen kan worden vergaard via telefonie en kabel en ook nog eens 3 jaar kan worden bewaard en worden gedeeld met geheime diensten van bevriende naties zoals Europese landen, de Verenigde Staten en NATO-partners inclusief Turkije. Over het huidige bewind daar en de massa-arrestaties hoeven we het verder dan niet te hebben.
Het verzamelen van ‘Big Data’ houdt ook uw App-berichten in wat toch wel als meest privé kan worden beschouwd in dit postmoderne tijdperk. Ook mogen opsporingsdiensten ‘inbreken’ in uw computer, tablet, smartphone en zo kan worden meegekeken of geluisterd in uw privé-omgeving. Uw smart-tv maar ook de moderne koelkast, de slimme energiemeter of de voortschrijdende digitale techniek in uw auto zijn middelen om uw levenswijze te volgen, net zoals de mobiele telefoon zolang de batterij er nog inzit. Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden maar de controlecheque is achteraf. Alleen briefpost blijft nog privé als communicatiemiddel.
Beschouw het niet als ‘zwartkijkerij’ want in diverse rechtszaken is gebleken dat de overheidsdiensten al op individueel niveau gebruik maken van deze technieken.
De bangmakerij voor aanslagen heeft velen zwak gemaakt onder het motto ‘ik heb niets te verbergen’ en zo lijkt het raadgevend referendum een ‘makkie’ te worden voor het kabinet Rutte III om de wet binnen te slepen.    
Helpt het om terrorisme te voorkomen? Ja zeggen de inlichtingendiensten. Nee, zeggen universitaire IT-deskundigen. Met het langdurig opslaan van massale digitale data wordt de hooiberg alleen maar groter waarin de naald verborgen zit. Zij wijzen er op dat bij tal van aanslagen zoals in Londen en Parijs de daders al lang bekend waren bij de inlichtingendiensten en politie maar desondanks konden die aanslagen niet voorkomen worden.
Het reizen naar de USA is al moeilijker geworden vanwege ‘onduidelijke’ gegevens waarover de Amerikanen beschikken. Zelfs uw bankgegevens  zijn niet meer geheim. Omgekeerd mogen de Amerikaanse inlichtingendiensten alleen ‘target’ gericht werken indien voldoende vermoedens van illegale praktijken bestaan. Die informatie delen met andere naties is verboden. Alleen op spionagegebied wordt informatie gedeeld met andere mogendheden.
Maar de nieuwe wet past in het rijtje van het opslaan van meer gegevens van burgers. DiGid blijkt niet zo veilig als gedacht en zo is de vingerafdruk al verplicht bij een paspoort en wordt nagedacht over het aanleggen van een DNA-bank van alle burgers. Iets wat stilzwijgend al gebeurd bij de hielprik van elke boreling.
Kortom ik stem morgen nee tegen de ‘sleepwet’ en de politiestaat in optima forma!

‘Fijnslijper’


PS
En toch hoef ik niets te verbergen om voor te vrezen.

Archief
Terug naar vorige pagina