Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
05-03-2017  

Stop de lange arm

 

Er is een heuse diplomatieke rel ontstaan tussen Nederland en Turkije, het land waar Nederland van 8 januari 2013 tot 31 januari 2014 met de inzet van Patriots en 600 militairen bij Adana het land beschermde tegen mogelijke raketten uit Syrië.

Aanleiding tot de rel de steeds agressievere toon van president Erdogan richting Europa, de onderdrukking van ‘vrijdenkende’ Turken en de pogingen om zijn invloedsfeer bij inwoners van Turkse komaf in de landen van de Euopese Unie te beïnvloeden bij een volksreferendum om hem nog meer macht te geven. 

In Duitsland verboden drie burgemeesters politieke bijeenkomsten waarbij Turkse parlementariërs en/of ministers het woord wilden voeren tijdens campagnebijeenkomsten. In Oostenrijk soortgelijke pogingen en op 11 maart willen Nederlands-Turkse aanhangers van Erdogan minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu het woord laten voeren in een horecabedrijf in het Rotterdamse Hoogvliet.
Cavasoglu die de Europese Unie als eens wegzette als anti-Turks, maar wel een dienaar is van machthebber Erdogan die via ambassades zijn geemigreerde volgzame landgenoten onder druk zet om anders denkende Turken in het gareel te krijgen. Zelfs de namen van vermeende Fethullah Gülen aanhangers moeten worden doorgegeven aan de Turkse machthebbers. Met al die macht via de lange arm is de Nederlandse regering niet blij en het kabinet vindt de politieke spreekbeurt van Cavasoglu zelfs een vorm van inmenging in de Nederlandse verhoudingen waar Turkse medelanders toch al tegen elkaar zijn opgezet.

Via het diplomatieke lijntje werd de Turkse regering bericht dat de Nederlandse regering ‘not amused’ is en Cavasoglu beter thuis kan blijven. De reactie was niet verrassend. Cavasoglu oreerde de inmenging van de Nederlandse regering in ‘Turkse Zaken’ ondemocratisch. Het speelveld van de diplomatie ondergaat dus verandering.  Kan het Nederlandse volk en de ‘vrije’ Turkse medelanders het kabinet helpen? Zomaar een vraag die nu ontstaat. Eigenlijk simpel, nooit Patriots meer naar Turkije, nooit meer op vakantie in Turkije maar kiezen voor een weekendje Hoogvliet om Cavasoglu kenbaar te maken dat zijn inmenging als 'de lange arm van’ op Nederlands grondgebied teveel is. Dan weet Aboutaleb ook wat hij kan doen!

'Fijnslijper'

P.S.
Waar komt het machtsdenken van Erdogan vandaan. Feit is dat de Turkse economie sterk daalt en de nationale munt de Lira, sterk devalueert. Erdogan geeft daarbij stelselmatig de schuld aan buitenlandse economiën en de macht van het kapitaal. Ook de binnenlandse oppositie en minderheden moeten het daarbij ontgelden. Nederland is internationaal de derde investeerder in Turkije. Gelet op de houding van Erdogan tegen Nederland, kan dat binnenkort wel eens drastisch wijzigen wanneer Nederlandse investeerders 'kopschuw' worden.
Lees het
economisch verhaal in NRC.

Archief
Terug naar vorige pagina