Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
03-05-2014  

Politiek toneel over salarissen XL Businesspark


Maarten Rol en Luit Hoogenberg - flink aanbestedingssalaris bij XL Businesspark Twente
 

In Twente en provinciale staten van Overijssel is recent ophef ontstaan over de salarissen van managers van het XL Businesspark Twente bij Bornerbroek. De politieke fracties in de gemeenten met aandelen zoals Almelo, Borne, Enschede en Hengelo en de fracties van provinciale staten van de provincie Overijssel buitelen over elkaar heen met kritische uitspraken en stellen kritisch schriftelijke vragen over zaken die zij al lang weten of kunnen weten.
In het jaarrapport 2010 van het openbaar lichaam RBT zoals het XL Businesspark Twente officieel heet, wordt o.a. onderstaande geschreven over het parkmanagement;

Het RBT huurt kantoorruimte aan de Wierdensestraat 25B te Almelo (projectbureau). Het RBT heeft geen personeel in dienst. Werkzaamheden worden verricht door contractanten, zowel extern als van deelnemende partijen. In 2010 is de middels een Europese
aanbestedingsprocedure ingehuurde planeconoom vervangen door een planeconoom van de gemeente Almelo, op basis van detachering. De bezetting van het Projectbureau bestond in 2010 uit:

- projectdirecteur, Europees aanbesteed
- casemanager, Europees aanbesteed
- administrateur, Europees aanbesteed
- planeconoom, gedetacheerd door de Gemeente Almelo
- Ingenieursbureau, “in house opdracht” aan de Gemeente Almelo
- Secretaresse, via uitzendbureau

Dat XL Businesspark-manager Luit Hoogenberg zich goed heeft weten te verkopen (160.000 euro) voor een luttele 20 uur per week, mag dus duidelijk zijn. Sinds 1 april 2013 heeft de uit het Rotterdamse komende Hoogenberg er zelfs nog een baantje bij in Twente als manager voor het gezamenlijke Havenbedrijf Twentekanalen i.o. Hoe schrijft Hoogenberg de uren over de in aanleg zijnde Laad- en Loskade op het XL Businesspark? Dat is een vraag die politici moeten stellen bij deze dubbelrol! Controleren of er niet van twee walletjes wordt gegeten!
Hetzelfde geldt voor zijn rechterhand Ir. Maarten Rol uit Vijfhuizen die gemiddeld 12 uur per week aandacht besteed aan het XL Businesspark Twente en daar één euroton voor ontvangt. Ook hij is veel actief (of geweest) in Twente. Voor de gemeente Hellendoorn gaf hij al eens cursussen. Komt daar het contact met Eurol - dat naar het XL Businesspark verhuist - vandaan?
Kortom Hoogenberg en Rol zijn dure jongens die weten waar en hoe men aan de kost kan komen maar dat weten de politici al lang. Naar uren gerekend zitten Hoogenberg en Rol fors boven de Wet Normering bezoldiging Topfunctionarissen (WNT). Maar toch een aanbesteding is een aanbesteding en wakkere politici hadden dus al veel eerder vragen moeten stellen. Zelfs al voor de aanbesteding want daarmee heeft men bij meerderheid ingestemd in de diverse gemeenteraden en ook in provinciale staten.
Feitelijk wist men al in 2001 - toen de Almelose VVD-wethouder W. Pingen het bestemmingsplan liet wijzigen - dat het ontwikkelen van het XL Businesspark een stevige duit ging kosten, ook qua management.
Het achteraf ‘handen wassen’ begint dus een aardig ritueel te worden van partijen als PvdA, CDA en VVD die volledig zelf verantwoordelijk zijn.
Dat zijn zij ook voor de basiskeuze om het XL Businesspark Twente te ontwikkelen. Dat het economisch tij roet in het eten gooit, moge zo zijn maar de huidige verontwaardiging en ophef is toneelspel van de eerste orde!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina