Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
28-01-2013  

Kabinetsmaatregelen belemmeren economie


De 'rijkszakkenvuller' gaat er met het spaargeld van gemeenten, provincies en waterschappen vandoor!
De Europese Unie volgt het voorbeeld met onze gespaarde pensioengelden, zo ligt het in de bedoeling. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt bestrijdt dat met alle middelen die hij heeft.
 

DEN HAAG – Over de bezuinigingen door de opeenvolgende kabinetten Rutte is door economen al veel gezegd en geschreven en over één ding is men het eens. ‘Bezuinigingen brengen extra economische krimp en daardoor moet nog eens extra bezuinigd worden’. Alleen vindt de ene econoom het noodzakelijk om nu orde op zaken te stellen en de andere vindt dat je dat juist moet doen in economisch betere tijden.

De nieuwste maatregelen die het kabinet voornemens is, ontmoet echter in het land helemaal veel kritiek. Het kabinet wil namelijk dat financiële reserves van gemeenten, provincies en waterschappen terug worden gestort op een rekening van het Rijk. Dat wordt ‘schatkistbankieren’ genoemd. De rente is echter lager dan de marktrente en dat kost de gemeenten, provincies en waterschappen vele miljoenen euro’s. Volgens Martin Reesink van de Overijsselse CDA Statenfractie gaat het bij de provincie Overijssel alleen al om twintig miljoen euro per jaar. Voor de minister van financiën is het echter een uitkomst om te voldoen aan de Europese 3% regeling, zijnde de maximale schuld volgens afspraak die een land binnen de Europese Unie mag hebben. Duitsland en Frankrijk waren de eersten die er zich ten tijde van Gerrit Zalm als bewindsman over rijksfinanciën niet aan hielden. Dit tot woede van een achter een flipperkast 'jumpende' Zalm.

Landelijk dreigt door de aangekondigde maatregel 11 miljard euro niet meer uitgegeven te kunnen worden waardoor investeringen drastisch moeten worden teruggeschroefd en de economie een flinke extra klap te verwerken krijgt en de werkloosheid extra wordt aangewakkerd. Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt het ''bijzonder schadelijk'' als de investeringen die in de ‘pipeline’ zitten niet meer door gaan. Provincies schieten bijvoorbeeld al vaker te hulp bij het voorfinancieren van de vernieuwing van de infrastructuur zoals in Overijssel wordt gedacht aan het verbeteren van spoortrajecten tussen Zwolle en Almelo en Hardenberg en Almelo en de rijkswegen N35 en de A1. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wil tot 2028 juist 6,4 miljard bezuinigen op de infrastructuur en vraagt provincies om voorfinanciering terwijl het Ministerie van Financiën nu juist alle reserves opeist via de voorgenomen nieuwe wet Houdbare overheidsfinanciën en de wet Verplicht schatkistbankieren.

De wet Houdbare overheidsfinanciën heeft als nadeel dat uitgaven uit deze reserves worden gezien als een tekort op de nationale begroting terwijl het eigenlijk spaargeld is van gemeenten, provincies en waterschappen voor toekomstige grote investeringen. Zo werd bijvoorbeeld in Almelo jaren geleden gespaard voor de aanleg van een atletiekbaan en nu is reeds een bescheiden bedrag opzij gezet voor de bouw van een nieuw stadhuis. Wanneer de nieuwe wet wordt aangenomen, is deze vorm van sparen voor investeringen zinloos geworden en moeten toekomstige investeringen volledig in meerjarige begrotingen worden opgenomen.

De wet Verplicht schatkistbankieren kost gemeenten, provincies en waterschappen naar schatting 11 miljard euro, terwijl deze wet juist is bedacht om risicovol beleggen, zoals bij het Icesave-debacle van de provincie Noor Holland en enkele gemeenten, te voorkomen. Daar staat tegenover dat veel gemeenten, provincies en waterschappen wel goed hebben belegd en daar veel geld mee verdient hebben. Nut en noodzaak van de voorgenomen nieuwe wet wordt dus in het land breed betwijfeld en afgekeurd.

Toch wil het kabinet Rutte doorzetten. Tenzij de Tweede Kamer en/of de Eerste Kamer daar een stokje voor steekt!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina