Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
11-12-2012  

D66: Taken afstoten levert winst op. Ja, ja!

 

ALMELO – D66 fractievoorzitter Fred Gerritsen wil zoveel mogelijk gemeentelijke taken ‘afstoten’ om te voorkomen dat de gemeente geen baas in eigen huis meer blijft. Volgens Gerritsen is de binnenkort verwachte uitkomst van de ‘Stresstest’ de leidraad om dat uit te voeren. Gerritsen wil door taken uit te besteden aan bedrijven het aantal ambtenaren drastisch inperken. Volgens hem levert dat een structurele besparing op.

Of dat zo is? In het verleden ging de gemeentelijke reinigingsdienst op in Twenthe Milieu, ontvangt de gemeente als aandeelhouder dividend, maar zijn de burgers niet goedkoper uit. Ook werd in een ver verleden de huisdrukkerij af gestoten. Het personeel bleef in dienst en een digitaal geprint kopie kostte binnen een jaar het dubbele.

In het verlengde daarvan ligt openbare werken en groen voor het dagelijkse onderhoud. Uitbesteden kan, maar dat betekent niet direct dat de gemeente goedkoper uit is. De kosten-baten analyses zouden wel eens totaal anders kunnen uitpakken als Gerritsen wellicht hoopt.

De’Stresstest’ zou ook als uitkomst kunnen hebben dat het maken van plannen de gemeente Almelo buitensporig veel geld kost. Veelal wordt projectmatig extra personeel ingehuurd. Daar is al voor een groot deel een flinke streep doorgetrokken, maar is wellicht nog enig ‘kraswerk’ mogelijk. Het versmallen van de bestuurlijke en ambtelijke top is wellicht een andere suggestie die op langere termijn en deels direct besparingen kan opleveren.

Kern van de discussie is dat overheidstaken niet afnemen in een recessie. Je kunt niet zoals bij dalende autoverkoop het aantal verkopers verminderen.

De inkrimping van het personeel ligt volgens rapportage op koers, maar wellicht kan daar nog een tandje worden bijgezet. En in 2014 het aantal wethouders inperken tot maximaal vier levert ook direct geld op.

Ik vrees alleen dat als Gerritsen zelf mogelijk de vijfde wethouder zou kunnen worden, het hemd nader is dan de rok!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina