Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
30-12-2011  

Boekje open of boekje dicht?

 

Het boek van Kerst kan alweer dicht. Voorbij voor je het weet. Over en uit. Of toch niet?
Nee, de lijst met schandalen blijft ook na de Kerst gewoon doorgroeien. Gisteren las ik een nogal komisch bericht op Nu.nl. Priesters van verschillende groepen zijn met elkaar slaags geraakt in de geboortekerk te Jeruzalem. Haantjesgedrag van orthodoxe groepen en het is wel duidelijk dat deze haantjes in feite erg weinig van de Vredesboodschap begrepen hebben.
De afgelopen weken is (terecht) een waar offensief ingezet om de kerk diep door het stof te laten gaan. Natuurlijk heel tactisch zo vlak voor de Kerst. Het begon allemaal met het rapport van de commissie-Deetman. Vlak voor Kerst kwam daar het “gevalletje” van de pastoor van Albergen bij en deze week alweer een uitgeschakelde pastoor plus in Israël “grote orthodoxe jongens” die kleine meisjes het leven zuur maken. Je zou verwachten dat nog maar weinig mensen de moed kunnen opbrengen om naar de kerk te gaan.
In Mariaparochie hadden ze zich weinig van alle commotie aangetrokken. Het “kroamschudd’n” leverde daar traditioneel een lange wachtrij voor de kerk op. Wellicht kwamen deze mensen voor de onopgesmukte boodschap van Kerst en minder voor de “mutsen en mijters” die nog immer hun vermanende vingertjes opsteken, terwijl nederig door een achterdeurtje van de kerk verdwijnen toepasselijker zou zijn.
Hopelijk kan het boekje nu dicht. Het is niet alleen maar kommer en kwel in de Katholieke kerk. De meerderheid van de priesters is wel te vertrouwen en van onbesproken gedrag. Misschien is de les dat we de voorgangers meer als mensen moeten zien en ze van hun voetstuk af moeten halen. Ze respecteren, maar wel kritisch volgen. Daarbij moet de blijde boodschap centraal blijven. De rest is mensenwerk!

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina