Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
23-11-2018  

Betutteling of dwangbuis?

 

De overheid bemoeit zich meer en meer met de individuele burger. Onder het mom van veiligheid en gezondheid, om er maar twee te noemen, worden allerlei maatregelen genomen die de individualiteit van ons mens zijn beïnvloeden. Zo zitten onze vingerafdrukken al in een internationale database van 140 miljoen ’fingerprints’ en schijnt er zelfs nagedacht te worden om ieders oor-kenmerken vast te leggen, want die zijn net zo identiek als de vingerafdruk.

Onze bankgegevens worden al langer internationaal gedeeld als ware een ieder een potentiële ‘witwasser’ die niet schroomt het criminele cq terroristische pad op te gaan.  Miljarden worden verspild om in al die internationaal ‘gespeicherte’ data te gaan grasduinen om maar een Link te vinden bij criminele handelingen die al net zo oud zijn als de mensheid. Met een onvolwaardig rechtssysteem ben je dan al gauw de sigaar. In de US kun je bijvoorbeeld beter een ‘deal’ vooraf sluiten met het justitieapparaat om niet door een ‘volksjury’ te worden beoordeeld met dan zeker een hele zware straf indien het ‘quilty’ wordt uitgesproken. In de US moet in feite de advocatuur het onschuldig zijn bewijzen van een aangeklaagde.
Naast bankgegevens en ‘fingerprints’ is DNA eveneens een gewild gegeven bij de ‘jagers’ in overheidsdiensten. Ook dat is een kwestie van tijd dat van ieder mens de DNA is vastgelegd en in internationale databanken voor al de ‘jagers’ beschikbaar komt. In Nederland wordt bij borelingen al jaren tijdens het hielprikje ook het DNA vastgelegd, zij het dat die gegevens nog niet worden gedeeld met derden. Maar ja, als dat uiteindelijk toch gebeurt?

Waar justitie te kort schiet, wordt in Nederland de ‘handschoen’ opgepakt door burgemeesters onder het mom van het bestuurlijk recht. De wetgeving in deze is en wordt verruimd om bijvoorbeeld ‘ondermijning’ aan te pakken. De term ‘ondermijning’ is het nationale stopwoordje van burgemeesters geworden, Dit terwijl de wetgeving nog moet worden geschreven. De VVD nam onder Rutte II met de Crime Figther’s Van Opstelten en Teeven het voortouw in de jacht op de kiezersgunst. Drie VVD-bewindslieden op Justitie ruimden inmiddels het veld en nu wat jaartjes later telt diezelfde partij de meeste wegens malversaties opgestapte bestuurders. Het volk kijkt er naar en haalt de schouders op. Kennelijk omdat iedereen alleen maar met zijn eigen sores bezig is en al die regels die de persoonlijke vrijheid indammen nog niet aan den lijve worden ondervonden.

Dat wordt anders bij de directie invloed op de levenssfeer. De betutteling tot gezond eten, meer bewegen en werken aan een rookvrije generatie of eerder de verplichte autogordel. Allemaal maatregelen die het individu betreffen en persoonlijke keuzes inperken.

In de jaren ‘40/’45 onder het juk van de bezetter waren er toch nog wat ‘dwarsliggers’. Later werden zij door de massaal opzij kijkende landgenoten als verzetshelden bejubeld als redders van de natie. Indien in de jaren na de bevrijding iemand had gedurfd om al die persoonlijke data te gaan ‘speicheren’ ten behoeve van de overheid, laat staan delen met andere naties, zou deze durfal met pek en veren zijn verjaagd!

De zorgkosten lopen uit de hand. Daarom moeten we meer bewegen, meer ‘groen’ eten en stoppen met roken. A me hoela denk ik dan al kaas en worst kauwend en een half pakje ‘peuken’ verdampend terwijl ik deze letters achter elkaar aan het tikken ben.

18.02 uur: Zo, nu aan de biefstuk!

‘Fijnslijper’

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-11-2018  

BA(H)DT

 

Waar moet het naar toe met het ooit zo bewierookte vrije ondernemerschap in Nederland. Er is bijna geen ondernemersplan meer dat niet op een of andere wijze wordt bestreden door de concurrentie of buurgemeenten omdat plannen teveel impact zouden hebben bij soortgelijke branches in eigen gemeenten. Europese richtlijnen raken al gauw ondergesneeuwd in inspraakprocedures bij gemeenten en plannenmakerij eindigt vaak in juridische strijd bij de bestuursrechter.
Neem het plan van Hornbach om in Almelo een grote bouwmarkt te realiseren naast een toekomstige vestiging in Enschede. De buurgemeenten mogen er zich over uitspreken en ook de concurrenten halen alles uit de kast om dat te voorkomen. Zoals eerder Gamma en Praxis de kleinere ondernemers in de branche nagenoeg wegvaagden, vreest men nu zelf Hornbach of Bauhaus dat volgens Borne dan weer bescherming nodig heeft op de locatie Westermaat bij IKEA. Zelfs de provincie Overijssel bemoeit zich er mee en huurde al een professor in die diverse uitgebrachte rapporten over Hornbach Almelo feitelijk onder de maat noemde naar gelang natuurlijk van het provinciebestuur als opdrachtgever en naar wens van BADT om het op Twentse schaal te beoordelen. Na jaren dus opnieuw naar de ‘tekentafel’ om de diverse rapporten beter in elkaar te laten vloeien maar dan wel met de visie van de provincie.

Nu is goed ondernemen in de basis niet meer dan het beter doen dan de concurrent, want het gaat uiteindelijk om de gunst van de koper. Wat een provincie of naastgelegen buurgemeenten er aan willen toevoegen, verstoort alleen het gunstproces van potentiële kopers.

Een nieuwe loot in het verzet tegen concurrerende ondernemersplannen is BADT (Belangen Alliantie Detailhandel Twente). Uiteraard gericht op zelfbescherming en derhalve niet vernieuwend maar behoudend. Zo ageert men tegen Hornbach in Twente en het plan van Kees Smit Tuinmeubelen om een nieuwe hoofdvestiging te bouwen op het XL Businesspark Twente bij Almelo. Het XLpark is van de Twentse gemeenten Almelo, Borne, Hengelo, Enschede en de provincie Overijssel en is bedoeld voor ‘ruimtevreters’.
Daar voldoet het plan Kees Smit wel aan met 110.000 m2 magazijnruimte, kantoor en fotostudio voor webverkoop, maar ook een behoorlijke showroom ter vervanging van de te verlaten locatie iets verderop aan de rand van Almelo. Vollomineus en feitelijk niet meer geschikt voor een winkel in het centrum waar je niet even naast de deur kunt parkeren om een gekocht tuinstel af te halen. Met het plan komen diverse magazijnen van Kees Smit elders in Almelo en Vroomshoop onder één dak pal aan de A35 waar dit bedrijventerrein juist bedoeld is om logistieke aanvoer te bundelen. Straks dus per container met de binnenvaart vanaf Rotterdam in plaats van duizenden vrachtwagens over de weg.
Maar ja, die vermaledijde showroom, dat hoort volgens BADT in het kernwinkelgebied van een stad thuis omdat het plan van Smit de deur op een kier zou zetten voor meer detailhandel op het XL Businesspark.
BAH dat BADT, angsthazen, gebrek een creatief ondernemerschap, zittend achter de kassa te wachten op kopers die wel graag elders willen kiezen wat ze willen kopen maar volgens BADT niet mogen. Zij die in het verleden ach en weh schreeuwden als het eisenpakket voor vestiging alleen nog maar voor hen lastig was en kostenverhogend. Dat stadium voorbij moeten ze nu achteroverleunend en weinig vernieuwend in bescherming worden genomen. Namen van leden zet BADT niet op haar website. De Schijtlijsters, BAH !!!

‘Fijnslijper’

 
30-11-2018  

Nieuwe ergernis

 

Heel Webshop Nederland juicht over de fors stijgende omzet maar dat heeft ook keerzijden. Sinterklaas, Cyber Monday, Black Friday en straks Kerst zijn van die momenten dat het aantal te bezorgen pakketjes aan particulieren enorm toeneemt bovenop het toch al stijgende omzetpotentieel via webshops.
Duizenden busjes scheuren door Nederland. Achter het stuur evenzoveel ‘uitgebeende’ werknemers of ZZP’ers die tegen minimale vergoeding de bestelde pakketjes van A naar B rijden.
Onder de enorme tijdsdruk worden verkeersregels meer en meer genegeerd en stopt men waar het hen het beste uitkomt al dan niet dubbel parkerend. Volgers in het verkeer negerend, die maar al te vaak geduld moeten tonen of zelfs een grote mond krijgen als men een aanmerking maakt over het verkeersgedrag van het toenemend aantal malloten onder die transporteurs, die tevens heel wat brandstof slurpend, motoren laten draaien bij het afleveren en je op de snelweg steeds vaker links en rechts voorbij sjezen met snelheden boven de limiet.

Het fileleed wordt door dit soort handel evenredig belast want veel bestellingen gaan ook nog eens linea recta terug omdat men de bestelde waar alsnog niet leuk vindt of soms maar een dag gebruikt zoals feestkleding. De handelsomzet van Black Friday bedroeg ruim 845 miljoen euro. Hoeveel retour gaat weet men niet. Evenmin het extra brandstofverbruik en de extra C02 uitstoot. Wat wel duidelijk wordt, is dat steeds meer mensen een negatieve BKR-notering krijgen omdat de rem op te makkelijk kopen is weggevallen. Wie neemt wanneer de verantwoordelijkheid om deze toenemende idioterie te stoppen? 

Archief
Terug naar vorige pagina