Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
04-03-2017  

Pieter als premier


Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt
Cartoon van Marian Vissers in FD
 

In het politieke landschap op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart a.s. zijn politici als Rutte, Asscher, Buma, Klaver, Pechtold, Roemer en de andere lijsttrekkers niet van de beeldbuis te slaan. Van koffietijd tot nieuwsprogramma’s en ook de programma’s voor de ‘Kids’ worden niet gemeden. Onderwijl wordt in het gehele land geflyerd en zelfs Wilders is weer op pad nu de ‘special forces’ van de Koninklijke Marechaussee de bewaking heeft overgenomen.

Elke partij heeft zo haar eigen campagne en ondersteunt dat met het uitdelen van leuke ‘hebbedingetjes’. Ruim 10 miljoen euro wordt naar schatting uitgegeven door de 28 partijen op de landelijke kieslijst. De SP geeft het meeste geld uit want de pot is dik gevuld met afdrachten van Kamerleden, Statenleden en leden van de gemeenteraden. Ook de VVD heeft over geld niet te klagen want tal van succesvolle ondernemers spekken de campagne-pot.
De ‘zittende’ partijen in de Tweede Kamer krijgen ook nog eens een rijksbijdrage naar rato van het aantal zetels. Alleen Wilders moet het doen met giften omdat het geen officiële partij is maar een ongestructureerde beweging in het kielzog van de alles bepalende grote leider.  Eigenlijk vreemd dat hij wel de naam PVV mag voeren op de kieslijst in plaats van de persooonsaanduiding Lijst Wilders.

De nieuwelingen hebben het kleinste budget en moeten dus meer de creativiteit aanspreken om in het nieuws te komen. Jan Roos doet dat met boude uitspraken en kent het klappen van de zweep als ex- lastpost van PowNed, een dochterbedrijf van het conservatieve De Telegraaf, het concern waarvoor mediatycoon John de Mol veel centjes over heeft om het in bezit te krijgen.

De aanvoerder van DENK en volgeling van ene Erdogan die hard op weg is naar een dictatuur in Turkije, doet het met een ongefundeerde uitspraak over medici die bij zieke oudere allochtonen er eerder de stekker uittrekken dan bij autochtonen. Zelfs de haat-imam uit Utrecht adviseert zijn volgelingen nu om op DENK te stemmen. Te hopen valt dat de maatschappelijk meer betrokken en vrijer denkende moslims wel nadenken. Maar het kan zo maar zijn dat DENK een verrassend resultaat zal boeken nu Turkse ministers niet gewenst zijn op verkiezingscampagne om Erdogan’s heerschappij te vergroten. Gelukkig staan er bij DENK maar 18 kandidaten op de lijst en kan het aantal zetels niet hoger worden.

‘Cult-vrouw’ Sylvana Simons stapte ter elfder ure uit DENK omdat binnen de partij de ‘vrijheid’ voor vrouwen toch minder was dan gedacht. Met Artikel 1 als naam en als speerpunt uit de grondwet, hoopt zij een groot deel van de allochtone kiezersmarkt te kunnen bewegen haar te steunen, want Zwarte Piet bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas mag volgens haar niet langer in Nederland.  

Thierry Baudet is nog zo iemand die geregeld het nieuws weet te halen. Hij zadelde ons al eens op met het raadgevend referendum over het Oekraïneverdrag. Daarmee Rutte hoofdbrekens bezorgend omdat een meerderheid van het laag aantal opgekomen stemmers bij meerderheid het verdrag afwees. Het land dat haar onafhankelijkheid van Rusland’s Poetin bevecht en De Krim als nationaal grondgebied door oorlogshandelingen kwijt raakte, mag volgens Baudet niet bij de Europese Unie komen. Dat het Oekraïnse volk daardoor wellicht haar vrijheid kwijt raakt, vindt de leider van het Forum voor Democratie kennelijk niet van belang.

Gisteren behaalde Baudet het nieuws om Enschedeër Pieter Omtzigt (CDA) te lanceren als meeste geschikte premier. Volgens Baudet is Omtzigt zeer eurosceptisch, feitelijk en scherp over moslim-immigratie is. Dat is ongetwijfeld waar, maar Pieter is ook de ‘bewaker’ van het Nederlandse pensioenkapitaal tegen ongewenste invloeden uit Brussel en bevlogen bij regionale belangen zoals de eerdere kwestie om de verloscentra in de Twentse ziekenhuizen en de regionale mobiliteit. Feitelijk is Omtzigt nog meer. Met regelmaat komt hij op voor onderdrukte christenen in moslimstaten en overtuigd is hij ook van de genocide die tegen de Armenen plaatsvond. Bij de jaarlijkse herdenking bij de Armeens Apostolische kerk in Almelo laat Omtzigt dus nooit verstek gaan.

Baudet sluit zich in feite aan bij de mening van TV presentator Jort Kelder, persoonlijke vriend van Rutte, die Omtzigt zelfs het beste kamerlid noemde dat Nederland heeft.
Bij de verkiezingen vier jaar geleden wist Omtzigt zelfs dik 36.000 voorkeurstemmen te halen op een schier onverkiesbare plek op de lijst van het CDA. Ondanks het klinkende resultaat toonde Omtzigt zich bescheiden en blijft hij lijsttrekker Buma steunen. Omtzigt heeft Baudet dus niet nodig en zo is het maar net voor de nummer 4 van lijst 5.

‘Fijnslijper’ 

'Als macht niet wordt gecontroleerd ga je dingen doen die je niet wilt vertellen, dingen verbergen en achterhouden. Het is mijn opdracht dat bloot te leggen', zei Omtzigt in een interview met het Financieel Dagblad. Omtzigt achterhaalde ook wat de vroegpensioenregeling bij de belastingdienst inhield.De regeling werd buitende minister om ontworpen om overtollig personeel kwijt te raken. De uitkomst is dat het honderden miljoenen euro's kost terwijl de verkeerde personen bij de belastingdienst vroegtijdig vertrekken met een dikke premie.
Lees het
verhaal in FD.

 
05-03-2017  

Stop de lange arm

 

Er is een heuse diplomatieke rel ontstaan tussen Nederland en Turkije, het land waar Nederland van 8 januari 2013 tot 31 januari 2014 met de inzet van Patriots en 600 militairen bij Adana het land beschermde tegen mogelijke raketten uit Syrië.

Aanleiding tot de rel de steeds agressievere toon van president Erdogan richting Europa, de onderdrukking van ‘vrijdenkende’ Turken en de pogingen om zijn invloedsfeer bij inwoners van Turkse komaf in de landen van de Euopese Unie te beïnvloeden bij een volksreferendum om hem nog meer macht te geven. 

In Duitsland verboden drie burgemeesters politieke bijeenkomsten waarbij Turkse parlementariërs en/of ministers het woord wilden voeren tijdens campagnebijeenkomsten. In Oostenrijk soortgelijke pogingen en op 11 maart willen Nederlands-Turkse aanhangers van Erdogan minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu het woord laten voeren in een horecabedrijf in het Rotterdamse Hoogvliet.
Cavasoglu die de Europese Unie als eens wegzette als anti-Turks, maar wel een dienaar is van machthebber Erdogan die via ambassades zijn geemigreerde volgzame landgenoten onder druk zet om anders denkende Turken in het gareel te krijgen. Zelfs de namen van vermeende Fethullah Gülen aanhangers moeten worden doorgegeven aan de Turkse machthebbers. Met al die macht via de lange arm is de Nederlandse regering niet blij en het kabinet vindt de politieke spreekbeurt van Cavasoglu zelfs een vorm van inmenging in de Nederlandse verhoudingen waar Turkse medelanders toch al tegen elkaar zijn opgezet.

Via het diplomatieke lijntje werd de Turkse regering bericht dat de Nederlandse regering ‘not amused’ is en Cavasoglu beter thuis kan blijven. De reactie was niet verrassend. Cavasoglu oreerde de inmenging van de Nederlandse regering in ‘Turkse Zaken’ ondemocratisch. Het speelveld van de diplomatie ondergaat dus verandering.  Kan het Nederlandse volk en de ‘vrije’ Turkse medelanders het kabinet helpen? Zomaar een vraag die nu ontstaat. Eigenlijk simpel, nooit Patriots meer naar Turkije, nooit meer op vakantie in Turkije maar kiezen voor een weekendje Hoogvliet om Cavasoglu kenbaar te maken dat zijn inmenging als 'de lange arm van’ op Nederlands grondgebied teveel is. Dan weet Aboutaleb ook wat hij kan doen!

'Fijnslijper'

P.S.
Waar komt het machtsdenken van Erdogan vandaan. Feit is dat de Turkse economie sterk daalt en de nationale munt de Lira, sterk devalueert. Erdogan geeft daarbij stelselmatig de schuld aan buitenlandse economiën en de macht van het kapitaal. Ook de binnenlandse oppositie en minderheden moeten het daarbij ontgelden. Nederland is internationaal de derde investeerder in Turkije. Gelet op de houding van Erdogan tegen Nederland, kan dat binnenkort wel eens drastisch wijzigen wanneer Nederlandse investeerders 'kopschuw' worden.
Lees het
economisch verhaal in NRC.

 
16-03-2017  

Erdomannetje

 

Veel buitenlandse media rapporteerden over de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Zou na de Brexit en het Trumpiaans succes ook Wilders de macht grijpen voor een Nexit, was daarbij de vraag.
De uitslag stelt het buitenland gerust, want premier Rutte werd met de VVD weer de grootste in ons land. Tot vrijdag voor de verkiezingen leek in de polls dat Wilders op de hielen zat van Rutte. Maar ziedaar, de hulp van het Erdomannetje uit Ankara. Deze kon wel wat ‘bombarie’ gebruiken voor de nationale volksenquête  in april om meer presidentiële macht te krijgen. Er zitten nogal wat dubbele nationaliteiten met Turkse ‘roots’ in Europa en verkiezingstoespraken van Turkse ministers in Europese landen zouden kunnen helpen om de leider van de AK-partij nog hoger op het schild te hijsen. Dat het ook zijn invloed heeft op de verkiezingen in Nederland en straks Duitsland en Frankrijk, was mooi meegenomen. De aandacht moet namelijk worden afgewend van de nationale economische problemen waarin Turkije verkeert.  

Het Nederlandse kabinet gaf te kennen geen prijs te stellen op Turkse toespraken in aanloop naar de Nederlandse verkiezingen. Dreigementen volgden evenals een landingsverbod voor de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en urenlange  ‘gijzeling’ van de minister van familiezaken die op slinkse wijze het consulaat in Rotterdam per auto vanuit Duitsland trachtte te bereiken. De aanhangers van het Erdomannetje werden met vlag en al gemobiliseerd om post te vatten voor het consulaat met vernielingen tot gevolg.
Aboutaleb, geboortige Marokkaan en burgemeester van Rotterdam gaf geen krimp op basis van de openbare orderegelgeving, daarbij gesteund door het kabinet. Het Erdomannetje dreigde voor de staatstelevisie met maatregelen, noemde Nederland nazistisch en de moordenaars van Sebrenica. Het hele land verbolgen en één achter premier Rutte die als lijsttrekker van de VVD binnen een paar dagen met stip een voorsprong nam op Wilders in de Tweede Kamerverkiezingen. Voor de derde keer op rij de grootste en leider van de coalitieonderhandelingen.

'Segregatiepartij' DENK liftte mee, Wilders ‘likt’ zijn wonden, maar is Wilders nu uitgerangeerd? Nee dus, In het ‘rooie’ bolwerk Rotterdam werd Wilders groot evenals in bijvoorbeeld Maastricht, Almelo, Emmen, Vlagtwedde, Steenwijkerwold en og wat gemeenten in Limburg. Zelfs in het CDA-bolwerk Tubbergen trok Wilders veel stemmen. De meeste gemeenten waar Wilders scoort, kennen grotere sociale problematieken of volgelingen met angst voor buitenlanders. Wilders dus niet de grootste maar wel weer een paar zeteltjes extra om te laten ‘bemannen’ door horige volgelingen en ook dat met dank aan het Erdomannetje.

Opnieuw heeft Rutte vier jaar voor de boeg waarbij de middengroepen en de minima maar moeten afwachten of ook zij kunnen profiteren van de stijgende economie. Een mooie taak voor de toekomstige coalitiegenoten om dat af te dwingen. Anders worden zij weggevaagd net zoals de PvdA en wordt Wilders alsnog op het schild gehesen!

‘Fijnslijper’ 

Archief
Terug naar vorige pagina