De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
15-04-2010  

Lucia de B. vrijgesproken na dwaling

 

ARNHEM – Het Hof in Arnhem heeft in een herzieningsproces de vermeende kindermoordenares Lucia de B. alsnog vrijgesproken. Lucia de B. kwam in 1999 naar het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. In de 3 voorafgaande jaren (1996-1998) waren er 7 overlijdensgevallen op de afdeling waar zij later zou werken, en in 1999, voor ze kwam, nog 1. In de tijd dat zij daar werkte (1999-2001) waren er 5 overlijdensgevallen. (Bron: rapport CEAS, p.9.) Het laatste overlijdensgeval is onverwacht. En LdB had telkens dienst. Dat kan geen toeval zijn. Dat moet LdB op haar geweten hebben. Moord! Zo luidde de conclusie bij haar veroordeling tot levenslang met TBR die grotendeels op basis van statistiek was geschoeid. In april 2008 kwam Lucia de B. na zes jaar gevangenschap op vrije voeten nadat het tegen haar aangevoerde ‘bewijs’ zo zeer wankelde dat een herzieningsverzoek zeer kansrijk leek. Zelf heeft ze altijd stellig ontkend.
Tijdens alle gevoerde processen volgden de rechters de tunnelvisie van het O.M. en de rechercheurs, maar nu is ze alsnog van alle blaam gezuiverd.
Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie betreuren allemaal dat Lucia de Berk eerder tot levenslang is veroordeeld. Dat de rechterlijke macht en het OM zo openlijk en volmondig hun excuses maken richting Lucia de Berk, die gisteren werd vrijgesproken, is zeer uitzonderlijk.
Het slachtoffer van deze grootste gerechtelijke dwaling ooit, kan volgens de minister rekenen op een ruimhartige schadevergoeding, maar de minister zei er terecht bij dat het leed uiteindelijk niet met geld is goed te maken.

Archief
Terug naar vorige pagina