De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
08-01-2010  

'Economie voorop bij de heroverwegingen'

 

DEN HAAG - Bij de heroverwegingen om de crisis op te lossen moet de economie voorop staan, aldus EZ-topambtenaar Buijink. Verder vindt hij dat er meer prikkels moeten komen om te investeren in oudere werknemers.
Dit schrijft secretaris-generaal Buijink van het ministerie van EZ in zijn traditionele nieuwjaarsartikel in het blad Economische Statistische Berichten (ESB). De hoogste ambtenaar van EZ ziet niets in lastenverzwaringen en het gebruik van de kaasschaaf. Buijink vindt het verstandiger om de heroverwegingen te gebruiken om bezuinigingen in kaart te brengen die bijdragen aan de economie. Als voorbeelden noemt hij minder rondpompen van subsidies en een sociaal leenstelsel voor het hoger onderwijs.
Oudere werknemers
Buijink vindt ook dat werkgevers en werknemers meer prikkels moeten krijgen om te investeren in oudere werknemers. De inspanningen om oudere werknemers weer aan een baan te helpen zijn volgens hem weinig lonend. 'De huidige WW functioneert als een vangnet waardoor er onvoldoende prikkels zijn om te investeren in inzetbaarheid' aldus Buijink. De WW-duur verkorten en mensen meer financieel verantwoordelijk maken voor kortdurende werkloosheid ziet hij als mogelijke oplossing.
Energie
Het energiebeleid moet volgens de secretaris-generaal efficiënt en innovatief zijn en niet ten koste gaan van de concurrentiepositie van Nederland. Duurzaamheid legt een enorm beslag op de begroting, aldus Buijink. Hij vindt dat de prioriteiten daarom anders moeten worden gelegd. Zo stelt hij voor om het taboe op kernenergie op te heffen en energiesubsidies meer in te zetten op innovaties die nog ver van de markt staan.

Archief
Terug naar vorige pagina