De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
19-10-2009  

DSB tenonder, Bos weigert 100 miljoen steun


Wordt de ondergang van de Dirk Scheringa Bank ook de ondergang van Gerrit Zalm?
 

ALMELO – De DSB Bank is niet meer te redden. Zondagavond gooide Dirk Scheringa de handdoek in de ring nadat gebleken was dat de Amerikaanse investeerder waarmee geschermd werd, niet bereid was om in te stappen en minister Bos een beroep om 100 miljoen euro staatssteun voor het laatste alternatief van Scheringa weigerde. Scheringa toverde nog een plan B uit de hoed om de achtergestelde spaarobligaties ten bedrage van 110 miljoen euro om te zetten in aandelen. Dat deed hij in de verwachting dat de rekeninghouders van de achtergestelde spaarobligaties daarin zouden meegaan omdat bij een faillissement zij nagenoeg zeker alles kwijt zijn. Een groep spaarders kwam zelf met deze suggestie.

Voor de DSB Bank komen de problemen uiteindelijk een jaar te laat, omdat aangenomen kan worden dat vorig jaar de overheidssteun in het niet zou vallen bij de ruim 100 miljard euro die Bos toen in grote banken zoals Fortis, ABN en ING stak.
Een faillissement kost de staatskas in ieder geval 200 miljoen euro voor de sanering en het verkoopklaar maken van onderdelen van het Wognumse imperium van Dirk Scheringa. De claims kunnen bij een faillissement verder mogelijk oplopen tot een totaal van 1,5 miljard euro.

Concluderend kan verder gezegd worden dat het faillissement de staat meer kost dan de gevraagde staatssteun. Heet hangijzer in de onderhandelingen vorige week met Nederlandse banken waren de hypotheekclaims. Ook andere banken cq dochtermaatschappijen verkochten dezelfde soort producten als de DSB Bank, zo bleek uit het nu bekend geworden rapport van de AFM uit mei jl. Het principeakkoord dat Scheringa sloot met Jelle Hendrickx van de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken - om de cliënten met betalingsproblemen tegemoet te komen - hing als een zwaard van Damocles boven die onderhandelingen, omdat dit mogelijk gevolgen kon hebben voor die andere banken. Ook de Nederlandse Bank verbood het ondertekenen van die overeenkomst.

Scheringa zelf kwam dit weekend nog negatief in beeld omdat bekend werd dat hij begin oktober zijn spaartegoed van 700 euroton naar een andere bank overboekte. Dat deed hij uit boosheid omdat de Nederlandse Bank hem had gezegd dat hij zijn bestuurszetel moest opzeggen. Scheringa stortte het geld later terug.
Er komt nog een onderzoek naar de gang van zaken rondom de affaire DSB en de verantwoordelijke betrokkenheid van DSB-bestuurders zoals o.a. Ed Nijpels, Robin van Linschoten en oud- minister van Financiën Gerrit Zalm.

Lees ook de laatste schriftelijke noodkreet van DSB aan minister Wouter Bos.

Archief
Terug naar vorige pagina