De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
16-10-2009  

AOW-leeftijd in twee stappen omhoog naar 67 jaar

 

De verhoging naar 67 jaar is nodig om de gevolgen van de vergrijzing en stijgende levensverwachting op te vangen. Door de economische crisis raken de reserves die daarvoor waren gereserveerd, sneller op. Invoering hogere AOW-leeftijd
De AOW-leeftijd gaat in 2020 omhoog van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Mensen die op 1 januari 2010 55 jaar of ouder zijn, merken dus niets van de verhoging. Deze overgangsperiode moet werkgevers en oudere werknemers de kans geven zich voor te bereiden.

Eerder stoppen
Werknemers die 42 jaar en minimaal drie dagen per week hebben gewerkt, kunnen straks ervoor kiezen om vanaf hun 65e te stoppen. Zij krijgen dan ongeveer 8% minder AOW per jaar.
Mensen met lagere inkomens worden hiervoor deels gecompenseerd met een aanvullende inkomensafhankelijke arbeidskorting.
Deze arbeidskorting moet ook de arbeidsparticipatie van ouderen verbeteren.

Zware beroepen
Werknemers met zware beroepen moeten in de toekomst na dertig jaar een aanbod krijgen voor werk dat minder belastend is. Als dat niet gebeurt, moet de werkgever het financieel mogelijk maken dat zij na hun 65e kunnen stoppen met werken.
Wat zware beroepen zijn, moet in de komende tien jaar,worden aangewezen. Dit gebeurt mede op aanreiken van de sociale partners.
Werkgevers en werknemers moeten verder tijdens de eerste overgangstermijn een inzetbaarheidsbeleid invoeren. Dat moet ervoor zorgen dat werknemers in goede gezondheid hun werk kunnen blijven doen tot 67 jaar.

Pensioenen
Het kabinet past ook de fiscale ruimte om pensioen te sparen aan de nieuwe AOW-leeftijd aan.

2010 Wie op 1 januari 2010 55 jaar of jonger is, moet doorwerken tot zijn 67ste. Ook de pensioengerechtigde leeftijd gaat omhoog.
Werkgevers moeten mensen met een zwaar beroep na dertig jaar een lichtere functie aanbieden. Doen ze dat niet, dan moeten ze hun salaris tot hun 67ste doorbetalen.
2020 De AOW-gerechtigde leeftijd wordt opgetrokken naar 66 jaar.
Vanaf dit jaar wordt langzaam toegewerkt naar 2047. Wie in 2020 65 wordt en tot die datum 15 jaar aaneengesloten heeft gewerkt, kan op die dag met pensioen - tegen een lagere uitkering. Elk jaar na 2020 wordt de werkperiode met een jaar verlengd, tot 2047.
2025 De AOW-leeftijd wordt voor iedereen: 67 jaar.
2047 Dit jaar gaat de regeling in dat mensen die 42 jaar onafgebroken hebben gewerkt tot aan hun 65ste verjaardag, op die dag met pensioen kunnen. Zij krijgen dan wel - tot aan hun dood - een lagere uitkering. Voor de lage inkomens staat daar een compensatie tegenover.   

 

Archief
Terug naar vorige pagina