De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
12-10-2009  

Noodregeling voor problemen DSB Bank

 

DEN HAAG - De Nederlandsche Bank heeft de noodregeling aangevraagd voor DSB. Bewindvoerders gaan de activiteiten van DSB afbouwen. Minister Bos stelt een onderzoek in naar de ondercuratelestelling, de regelgeving en de toezichthouders. De noodregeling bevriest de activa en de passiva van de bank. Dit is een buitengewoon ingrijpende maatregel, met grote gevolgen voor alle betrokkenen, vooral voor de klanten en de werknemers van DSB, aldus minister Bos (Financiën).

Oorzaak problemen
De problemen van DSB zijn niet veroorzaakt door de kredietcrisis. Het gaat om een individuele, relatief kleine bank die in problemen is gekomen door de bedrijfsvoering, onrust bij klanten, onduidelijke communicatie en de onzekerheid die daardoor is ontstaan.

Onderzoek
Minister Bos laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de redenen voor de ondercuratelestelling van DSB Bank. Daarbij wordt ook gekeken naar de regelgeving en de manier waarop de toezichthouders van de bank hebben gefunctioneerd. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) stellen een onderzoek in naar de rol van de bestuurders van DSB.

Spaartegoeden
Voor de spaartegoeden treedt naar verwachting op korte termijn het depositogarantiestelsel in werking. Daarbij worden tegoeden tot 100.000 euro door de staat gegarandeerd. In feite dus geen reden om de spaartegoeden beneden dat bedrag op te nemen.

De DSB Bank kwam onder druk te staan door de oproep van Pieter Lakeman van de stichting
Hypotheekleed op 1 oktober jl. om de spaartegoeden op te nemen om zo een faillissement te forceren. Lakeman stelt dat DSB woekerpremies heeft berekend bij het verlenen van tophypotheken en wil dat DSB zijn cliënten schadeloos stelt. Door die oproep werd inmiddels ruim 600 miljoen euro opgenomen waardoor DSB gebrek aan liquide middelen kreeg en de Nederlandse Bank vandaag de noodregeling in werking stelde. Lees ook De Telegraaf.

http://www.fd.nl/artikel/13405251/banken-maximaal-euro-3-5-mrd-armer-dsb
http://www.fd.nl/artikel/13404455/lakeman-missie-volbracht

http://www.fd.nl/artikel/13405429/update-dsb-curatele-geplaatst
http://www.fd.nl/artikel/13401995/twee-onderzoeken-curatele-staande-dsb-bank-scheringa
http://www.fd.nl/artikel/13403911/houdt-noodregeling-dnb 
http://www.fd.nl/artikel/13404499/scheringa-botst-wellink-bos 

Archief
Terug naar vorige pagina