De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
03-05-2009  

Eerbetoon overleden columnist Bril

 

AMSTERDAM - Vrienden en familie van Martin Bril hebben zaterdag hun laatste eer betoond aan de overleden schrijver en columnist tijdens een herdenkingsbijeenkomst in De Duif in Amsterdam. De besloten bijeenkomst had plaats in een volle kerk.

Een aantal personen die nauw betrokken waren bij leven en werk van Bril, sprak ter nagedachtenis, onder wie zijn vader en een van zijn dochters. Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, en schrijver Ronald Giphart namen eveneens het woord.

Naast zijn werk als auteur voor uitgeverij Prometheus schreef Bril sinds 2001 dagelijks een column in de Volkskrant. Ook publiceerde hij in Vrij Nederland het wekelijkse feuilleton Evelien. De geboren Utrechter was regelmatig te gast in het tv-programma De Wereld Draait Door. Met Ronald Giphart en Bart Chabot reisde Bril in het verleden het land door om op te treden in het theater. Bril bracht eerder dit jaar het boek Mijn Leven als Hond uit. De bundel met korte verhalen gaat over de omgang tussen mens en dier. Ook ontving hij dit jaar de Max Pam Award voor zijn gehele oeuvre. In 2006 schreef hij Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De schrijver en columnist won dinsdagmiddag voor zijn boek De Kleine Keizer nog de VPRO Bob den Uyl Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek.

Aan het einde van de bijeenkomst speelde de door Bril bewonderde jazzmuzikant Eric Vloeimans op zijn trompet.

Martin Bril werd na de bijeenkomst in besloten kring begraven op Zorgvlied in Amsterdam. Hij overleed op 22 april aan de gevolgen van kanker.

Archief
Terug naar vorige pagina