De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
02-02-2018  

Peperdure fusie OvhO en Gelders Orkest op til

 

ENSCHEDE/ARNHEM – De voortdurende nationale bezuinigingen in de cultuursector gaat langzamerhand ook haar tol eisen voor het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest. Zowel Gelderland als Overijssel en de ‘thuishavens’ Arnhem en Enschede probeerden al jaren om een fusie te voorkomen. Het Orkest van het Oosten ging zelfs een vergaande samenwerking aan met de Nationale Reisopera in Enschede. Daarnaast werd door het OvhO  een naamswijziging doorgevoerd in Nederlands Symfonieorkest (NedSym) en internationaal de ‘markt’ bewerkt met Netherlands Symphony Orchestra.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) of internationaal Netherlands Philharmonic Orchestra uit Amsterdam maakte bezwaar en spande uiteindelijk een jaren durende bodemprocedure aan. De rechter floot de Tukkers terug met een dwangsom van 1000 euro per dag tot een maximum van 1 miljoen euro plus de te betalen gerechtelijke  kosten.  Daar kwam nog eens de kosten van juridische bijstand overheen. Een faillissement leek zich aan te duiden maar de provincie Overijssel en Enschede pompten opnieuw geld in het orkest dat uiteindelijk nationaal weer de naam Orkest van het Oosten hanteerde.

Nu weer enkele jaren later blijkt kostendekkend blijven exploiteren moeilijk voor het OvhO en het Gelders. Noodgedwongen werd dus weer gesproken met elkaar over mogelijk een fusie. Per 1 september 2019 moet dat nu rond zijn. De samenvoeging blijkt in de praktijk echter duur. Zowel Enschede als Arnhem moeten volgens de plannen een functie behouden voor het orkest.   Enschede als repetitieplek voor opera’s en educatieve concerten en Arnhem als brandpunt van het symfonisch repertoire. Om het gefuseerde gezelschap te laten functioneren in beide provincies en nieuwe ambities te realiseren, is een extra investering nodig van 1,2 miljoen euro. Daar komt nog eens extra 250.000 euro extra per jaar bij om het orkest te kunnen laten reizen. Het prijskaartje ligt nu bij de provinciale besturen van Gelderland en Overijssel.

Archief
Terug naar vorige pagina