De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
11-01-2017  

Farewell speech president Barack Obama

 

CHICAGO – Barack Obama heft vannacht om 03.00 uur Nederlandse tijd in in Chicago zijn afscheidsrede gehouden als president van de Verenigde Staten van Amerika.  De president keek terug op zijn aflopende ambtsperiode van acht jaar en concludeerde dat het land er beter voor stond dan bij zijn aantreden toen de financiële crisis zich net begon te openbaren.
Het gezondheidsprogramma ‘ObamaCare’ voor zo’n 20 miljoen Amerikanen, noemde hij een van de belangrijkste bestuurlijke successen voor het Amerikaanse volk. Hij waarschuwde er dan ook voor dat de republikeinen niet alleen het belang voor de rijken voor ogen mochten houden maar juist ook de middenklasse en hen die onder de streep staan.
Obama verdedigde ook het democratisch proces van verkiezingen en dat nu met het aantreden van Donald Trump weer naar verbinding gezocht moet worden. Het publiek scandeerde ‘Four more years’ maar Obama reageerde simpel met ‘I can’t do that’.
Wel riep Obama de Amerikanen op om juist te gaan stemmen bij verkiezingen om het democratisch proces te behouden. En dat men pas dan recht van spreken heeft.
'Onze grondwet is een prachtig geschenk, maar het is slechts een stukje papier. Wij moeten het waarde geven. Wij moeten het kracht bij zetten. En we moeten niet iemand de schuld geven die democratisch is gekozen, zonder zelf gestemd te hebben. Als je teleurgesteld bent in de regering, in degene die is gekozen, verzamel dan genoeg handtekeningen en stel jezelf verkiesbaar. Maar doe er iets aan.'
Hij richtte zijn oproep ook op jongeren om de in gang gezette koers, zorg en milieu, te bewaken. Ik vraag u om te blijven geloven in die toekomst. Net als ik acht jaar geleden van u vroeg toen ik president werd. Yes we did, yes we can.'

In gloedvolle bewoordingen dankte Obama ook zijn vrouw Michelle en zijn twee dochters Sascha en Malia die hem al die jaren hebben gesteund in zijn ambities. Zijn dank ging ook uit richting ‘running mate’ en vice- president Joe Biden, die hij een echte vriend noemde. 
 

Archief
Terug naar vorige pagina