De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
26-03-2015  

Piloot laat A320 met opzet crashen in de Alpen


Co-pilot Andreas Lubitz joeg opzettelijk 150 mensen de dood in.
(Foto van zijn facebookpagina)
 

NEW YORK/PARIJS - Bij de crash van het vliegtuig van Lufhansa-dochter German Wings lijkt opzet in het spel te zijn. De melding kwam woensdagavond via The New York Times die zich baseert op kringen rond het onderzoeksteam van de gevonden voicerecorder.
Donderdag dan de bevestiging van de leidinggevende Franse officier van justitie tot verbijstering van Lufhansa en German Wings. “Het is de ergste nachtmerrie dat er zoiets zou kunnen gebeuren'', aldus Lufthansa-topman Carsten Spohr donderdag tijdens een persconferentie nadat bekend was geworden dat de copiloot vermoedelijk de crash opzettelijk heeft veroorzaakt.

Co-pilot Andreaz Lubitz (28) uit het plaatsje Montabaur ten noordoosten van Koblenz, heeft in ieder geval twee handelingen verricht die het toestel, dat op de automatische piloot vloog, naar beneden stuurde. Ook blokkeerde hij de toegang tot de cockpit voor de gezagvoerder die kort daarvoor de cockpit had verlaten voor mogelijk een sanitaire stop. Voordien had hij samen met Lubitz nog de te volgen landingsprocedure in Dusseldorf doorgenomen. De Franse officier van justitie meldde dat Lubitz daar lauw op reageerde, voor zover dat nu beoordeeld kon worden uit de opname. Ook was te horen dat de gezagvoerder op de hermetisch afgesloten cockpitdeur bonkte en schopte om binnen te komen en reageerde hij niet op oproepen van de verkeersleiding. Zijn ademhaling werd tot op het eind gehoord en ook werd vlak voor de inslag gekrijs geoord van passagiers.
Lubitz heeft een uitstekende staat van dienst tijdens zijn opleiding en niets wees er op dat hij in psychische nood verkeerde, zo de reactie van German Wings en de vliegclub Westerwald waarvan Lubitz lid was en de eerste beginselen van het zweefvliegen onder de knie kreeg. Cynisch genoeg plaatste de club nog en overlijdensadvertentie waarin de dood van Lubitz als talentvol vlieger werd betreurd en afsloot met de tekst; "We zullen hem nooit vergeten!" Met 630 vlieguren op de Airbus A320 was het volgens ervaren zegslieden niet ongebruikelijk dat een co-piloot de A320 alleen vliegt.
Bij KLM is dat eveneens gebruikelijk in dit type Airbus dat door twee piloten bediend wordt. Amerikaanse maatschappijen staan niet toe dat slechts een bemanningslid alleen achter blijft in de cockpit. De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian heeft de 'Amerikaanse' regel donderdag alsnog met onmiddellijke ingang ingevoerd, naar aanleiding van de ramp van dinsdag. In het geval dat een van de twee piloten naar het toilet moet, neemt dan in ieder geval een van de twee stewards zijn plaats in zodat een piloot nooit alleen zit, mocht deze onwel worden.
Niemand van de 150 inzittenden overleefde de crash van de A320 in de Franse Alpen.
 

Archief
Terug naar vorige pagina