De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
09-03-2015  

Exit voor Opstelten en Teeven, kabinet wankelt!

 

DEN HAAG – Amper een week voor de provinciale verkiezingen wankelt het tweede kabinet Rutten. Na alle partij-perikelen rond VVD’ers was het vanavond het opstappen van minister Ivo Opstelten als minister dat het nieuws beheerste. Aanleiding de foutieve informatie aan de Tweede Kamer rond de betaling aan crimineel Cees H. in 2000. Opstelten vertelde een jaar geleden de Tweede Kamer dat het een betaling betrof van 1.250.000,00 harde Nederlandse guldens en zei er bij dat de Kamer daar maar op moest vertrouwen. Vorige week kwam het bewijs dat het een betaling betrof van 4.750.000 guldens. De betaling kwam tot stand op initiatief van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, in ruil voor tips van de crimineel die daarmee zijn crimineel vermogen terug kreeg zonder dat het ministerie van financiën daarin werd gekend.
Teeven werd als officier van justitie de naam ‘crimefighter’ toebedeeld en liep daarbij in zijn functioneren langs het randje van de wet en wellicht beging hij toen een stap over die rand. Als staatssecretaris van justitie restte hem na het opstappen van minister Opstelten niets anders dan ook zijn ontslag aan te bieden aan de koning. Hij en Opstelten ontlopen daarmee een debat in de Tweede Kamer dat morgenavond zou plaatsvinden. Wel beantwoordde Opstelten nog schriftelijk ruim 100 Kamervragen over deze ‘affaire’ voordat hij zijn aftreden vanavond bekend maakte.
De oppositie in de Tweede Kamer wil nu een debat met minister-president Rutten over de 'deal' met crimineel Cees. H. en dat op het moment dat het kabinet er in de peilingen slecht voor staat.

Archief
Terug naar vorige pagina