De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
26-04-2014  

Turkije ontwikkelt zich tot dictatuur

 

ANKARA – De Turkse president Gül heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder een nieuwe wet die de vrijheid van de pers en van de burger indamt. De wet werd eerder in de week aangenomen in het door premier Erdogan’s AK Partij gedomineerde parlement.
Volgens de nieuwe ‘veiligheidswet’ worden journalisten strafbaar indien zij gelekte informatie publiceren. Daarvoor kan het journaille 10 jaar in de cel belanden.
Ook mogen geheime agenten gegevens van burgers, publieke en private instellingen inzien en mag telefonie en internet worden getapt. Tegelijkertijd krijgen geheime agenten meer immuniteit.
Volgens politieke tegenstanders van Erdogan, wil de premier met zijn nieuwe wet zijn macht uitbreiden. Zo zou hij de geruchten over corruptie in regeringskringen de kop willen indrukken.
Eerder al verdacht Erdogan politie en justitie ervan samen te spannen om hem weg te krijgen. Zijn telefoongesprekken zouden al jarenlang worden afgeluisterd, en geheime opnames van gesprekken zijn op YouTube opgedoken.
De premier heeft honderden politieofficieren weggestuurd en rechters en aanklagers overgeplaatst, sinds een aantal vertrouwelingen van hem in december werden aangehouden op verdenking van corruptie.

Archief
Terug naar vorige pagina