De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
20-08-2008  

NAVO: bestand Georgiƫ snel uitvoeren

 

De wapenstilstand in Georgië is 'een belangrijke eerste stap', zei minister Verhagen na afloop van een NAVO-bijeenkomst. 'Het gaat er nu om dat het bestand ook echt wordt uitgevoerd.'
Het conflict tussen Rusland en Georgië moet worden opgelost op een manier die de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Georgië respecteert. Dit verklaarden de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten in Brussel.
De wapenstilstand die na bemiddeling van onder meer de Europese Unie tot stand is gekomen, 'is een belangrijke eerste stap', aldus minister Verhagen (BZ). 'Het gaat er nu om dat het bestand ook echt wordt uitgevoerd.' Dat betekent dat de troepen zich terugtrekken naar hun posities vóór het begin van het conflict. Internationale waarnemers moeten toegang krijgen tot het gebied. Ook moeten slachtoffers van het geweld kunnen rekenen op humanitaire hulp. Relatie Rusland - NAVO
Verhagen verklaarde dat het buitensporige militaire optreden van Rusland consequenties zal hebben voor de relatie met de NAVO. 'Hoe zich die ontwikkelt, zal afhangen van de opstelling en daden van Rusland', aldus Verhagen. Nederland en de overige NAVO-bondgenoten houden de mogelijkheid voor een dialoog met Rusland in de toekomst open.
Commissie De NAVO besloot samen met Georgië een commissie in te stellen. Deze neemt de schade van het geweld op en helpt bij de wederopbouw van de infrastructuur.

Archief
Terug naar vorige pagina