De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
07-10-2013  

Shell-topman heeft spijt over schaliegasboringen

 

Vertrekkend Shell-topman Peter Voser heeft grote spijt van het zoeken en boren naar schaliegas in de VS. Dat zegt hij in een interview met de Financial Times, waarin hij terugblikt op zijn tijd als CEO. De Zwitser staat sinds 2009 aan het hoofd van het olie- en gasconcern en vertrekt begin volgend jaar.

Shell heeft zeker 17 miljard euro geïnvesteerd in "onconventionele olie- en gaswinning" in Noord-Amerika. Maar dat heeft tot nu toe weinig opgeleverd. "Het liep niet zoals we hadden gepland", zegt Voser. Hij noemt de investering een grote gok.
Lees verder...
 

 
19-10-2013  

Geboortehuis Mata Hari door brand verwoest

 

LEEUWARDEN – Het geboortehuis van Neerlands meest fameuze spionne Mata Hari is zaterdagavond door brand verwoest. Het pand aan de Kelders 33 in Leeuwarden ging ten onder in een brand dat vijf panden verwoestte en een persoon het leven kostte.
Mata Hari werd er geboren in 1876 als Margaretha Geertruida Zelle en kreeg haar bijnaam in de Eerste Wereldoorlog toen zij als danseres in Frankrijk woonde en werkte en als minnares van hoge Franse legerofficieren geheimen zou hebben ontfutseld voor de vijand. In 1917 werd zij daarvoor gefusilleerd.
Bij de brand zijn talloze foto’s, prenten en andere persoonlijke herinneringen aan Mata Hari verloren gegaan. Zij dienden als decor in de kapsalon Hari Haarmode die in het geboortehuis gevestigd was. De brand begon in een belendende modezaak en was zeer moeilijk te bestrijden omdat de panden ook aan de achterzijde met andere panden verbonden waren.

< Foto Mata Hari - Parijs 2010

Timelapse van de brand: klik hier 
Twitterfoto's van de brand: klik hier

 
21-10-2013  

Nationale Ombudsman noemt politiek racistisch

 

AMSTERDAM - Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft in het tv-programma Buitenhof nog voor zijn aanstaande vertrek naar de Europese Rekenkamer voor flink wat rimpelingen gezorgd in de Haagse Hofvijver. Brenninkmeijer noemde het nationale politieke klimaat racistisch.
Brenninkmeijer deed dat in een reactie op het recente rapport van de Raad voor Europa waarin staat dat Nederland te weinig werk maakt van racisme in de samenleving. Volgens de Brenninkmeijer ligt de oorzaak bij de politiek in het parlement. "Ik heb het niet over één partij, maar over de stemming in Den Haag. Die is tegen buitenlanders."
Als voorbeeld van racisme noemde de ombudsman het meldpunt van de PVV over Oost- en Midden-Europeanen. Ook de houding van premier Rutte, die vond dat het meldpunt niet onder zijn verantwoordelijkheid viel, keurde Brenninkmeijer af. Volgens de Nationale Ombudsman moet de regering haar verantwoordelijkheid nemen en een anti-discriminatiecampagne starten om het tij te keren.
Volgens Brenninkmeijer kan het kabinet daarbij een voorbeeld nemen aan Duitsland waar het kabinet van Angela Merkel bezig een campagne op te zetten tegen racisme en discriminatie.

 
22-10-2013  

Oudste Nederlander viert 111e verjaardag

 

HAVELTE – De Drentse , Egbertje Leutscher-De Vries uit Havelte viert vandaag haar 111e verjaardag. De oudste inwoner van ons land viert haar verjaardag met haar familie en medebewoners in woonzorgcentrum de Molenhof in Havelte. Dat zal minder uitbundig gevierd worden dan vorig jaar toen ze officieel tot oudste inwoner van ons land werd verklaard. Wel komen er hoogwaardigheidsbekleders als de burgemeester en een gedeputeerde van de provincie Drente op bezoek om de krasse bejaarde te feliciteren.

<< Egbertje Leutscher-De Vries, 111 jaar - foto: provincie Drente

 
22-10-2013  

Nieuwe cao’s in de metaal

 

ZOETERMEER – Ook voor de groot-metaal is een akkoord bereikt voor een nieuwe cao. Het betreft een aakkoord voor circa 150.000 werknemers. Voor de 300.000 werknemers in de klein-metaal werd op 11 oktober een akkoord bereikt. De metaalsector zat sinds juli zonder cao en dat leidde tot prikstakingen bij o.a. Scania Zwolle en Ardagh Deventer.
De nieuwe cao voor de groot-metaal geldt voor de duur van 22 maanden tot 1 mei 2015. De lonen worden verhoogd: per 1 december 2013 met 2,35 procent, per 1 augustus 2014 met 1,5 procent en per 1 januari 2015 met 0,35 procent. De verwachting is dat de ledenraden van de bonden vandaag instemmen met het bereikte akkoord.
 

 
24-10-2013  

Bouwreuzen stappen uit Bouwend Nederland

 

RIJSSEN/AMERSFOORT – Voorzitter Maxim Verhagen van Bouwend Nederland maakt geen goede start. De nieuwe voorman nam in jullie de voorzittershamer over van Eelco Brinkman maar wordt geconfronteerd met het afhaken van de bouwgiganten Volker Wessels en Heijmans. Deze hebben aangekondigd uit Bouwend Nederland te stappen indien er geen koersverandering komt van Bouwend Nederland. De bouwreuzen verwachten meer oog voor ondernemerschap en sneller handelen van Bouwend Nederland.

Update: 25-10-2013
Dat het nog niet goed gaat met bouwend Nederland toont de winstwaarschuwing aan van Ballast Nedam. Deze meldt dat de verwachte winst van 15 miljoen euro moet worden veranderd in een operationeel verlies. Hoeveel wil de bouwreus niet vermelden maar in 2012 bedroeg het operationeel verlies 31 miljoen euro. Het concern kondigde opnieuw een ontslagronde aan van 250 personeelsleden.

 
28-10-2013  

Joke van leeuwen wint AKO Literatuurprijs

 

SCHEVENINGEN – De AKO Literatuurprijs 2013 werd vanavond uitgereikt aan schrijfster Joke van Leeuwen voor haar boek ‘Feest van het begin’ tijdens een feestelijke bijeenkomst in museum Beelden aan Zee in Scheveningen.
Juryvoorzitter Patrick Janssens, lid van het Vlaamse parlement, motiveerde de keuze als volgt; “Het winnende boek stelt universele vragen over schoonheid en waarheid; het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur. Deze auteur schrijft als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert.”

De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen voor het Nederlandstalige gebied. Aan de AKO Literatuurprijs is een bedrag verbonden van 50.000 euro. Voor de prijs werden zes schrijvers genomineerd. Naast de winnares Joke van Leeuwen waren genomineerd: Martin Bossenbroek (De Boerenoorlog), Jan Brokken (De vergelding), Wouter Godijn (Hoe ik een beroemde Nederlander werd), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba) en Allard Schröder (De dode arm).

Archief
Terug naar vorige pagina