De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
05-08-2008  

Politici te grote broek en zelden efficiƫnt

Analyse in Twents Opinie Weekblad De Roskam
 

Niet alleen het onderwijs is bijna ten onder gegaan aan de Zoetermeerse beleidsdrift. Dankzij een zwabberende en aan beleidsdiarree lijdende rijksoverheid in Den Haag wankelt ook de zorgbeschaving. Met zowel overgewicht in de stafafdelingen als anorexieproblemen bij de werkvloerbudgetten. Zo blijft er weinig over van het beeld van een betrouwbare overheid. Het laatste deel van een tweeluik over de problemen in de zorg: de politiek. Lees verder in De Roskam.

 
11-08-2008  

Weblog Bussemaker vanuit Peking


Staatssecretaris Jet Bussemaker
 

PEKING - Staatssecretaris Bussemaker (VWS) woont de eerste en laatste week van de Olympische Spelen in China bij. Zij houdt een weblog bij.
Eén wereld, één droom
De opening van de Olympische Spelen was spectaculair, schrijft staatssecretaris Bussemaker. 'Niet alleen in het stadion, maar ook op straat. Overal stonden mensen ons op weg naar het stadion toe te zwaaien.'
Sport biedt 'fantastische mogelijkheden om integratie te versterken en jong en oud bij elkaar te brengen', aldus Bussemaker. Dat geldt ook voor het bestrijden van schooluitval en gezondheidspreventie. 'Maar dat werkt alleen als we de uiteindelijke waarde van sport voorop blijven stellen: sport is gewoon hartstikke leuk om te doen', schrijft zij. 'Mijn droom is dat dát plezier bij de volgende Spelen voor iedereen zal gelden en er door sporters noch door anderen kleding zal worden gedragen die met kinderarbeid is gemaakt.' Lees meer

 
12-08-2008  

Regering ontzet over dood cameraman


foto rtl.
 

De regering heeft met ontzetting kennisgenomen van de dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans in Georgië. Minister Verhagen (BZ) vraagt de Russische ambassadeur om opheldering. De cameraman van RTL Nieuws kwam om het leven tijdens een bombardement van de Georgische stad Gori. Zijn collega verslaggever Jeroen Akkermans raakte hierbij gewond. 'Mijn gedachten gaan uit naar de familie van de heer Storimans, in het bijzonder zijn vrouw en twee kinderen. De regering betuigt hen en RTL haar innige deelneming', aldus minister Verhagen in een verklaring. Verhagen heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden om opheldering te vragen over de omstandigheden waaronder Storimans is omgekomen.  Conflict
De Nederlandse regering veroordeelt het excessief gebruik van geweld. Volgens Verhagen is er geen militaire oplossing voor het conflict tussen Georgië en Rusland, alleen een politieke.

 
14-08-2008  

Wijnand Duyvendak treedt af

 

Wijnand Duyvendak is afgetreden als Kamerlid van GroenLinks. Nieuwe feiten over zijn actieverleden zijn voor hem reden om terug te treden. De publicatie van de namen en adressen van ambtenaren in het actieblad Bluf leiden destijds tot bedreigingen van die ambtenaren en brandstichting bij een ambtnaar thuis. Duyvendak was redacteur van Bluf en onder de adressen van de ambtenaren stond "verstoor de rust van deze onruststokers". Brandstichtingen na publicatie van deze adressen in Bluf doen Duyvendak nu de das om.

 
18-08-2008  

Fietsenberging en buitenruimte verplicht

 

Minister Vogelaar heeft besloten dat een fietsenberging en een buitenruimte, bijvoorbeeld een balkon of een terras, weer verplicht zijn voor nieuwe huizen. Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) had de marktpartijen opgeroepen te voldoen aan de wens van consumenten voor een buitenruimte en een berging. De partijen hebben dit niet genoeg gedaan. Uit een onderzoek van Vogelaar en de vier grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) blijkt dat veel nieuwbouwwoningen zonder deze voorzieningen zijn gebouwd. Ook biedt marktwerking geen garantie dat deze voorzieningen er komen. In 2003 is de verplichting geschrapt dat nieuwbouwwoningen buitenruimten en bergingen moeten hebben. Dit gebeurde in het kader van deregulering. Vogelaar neemt de voorschriften nu opnieuw op in de bouwregelgeving.

 
20-08-2008  

NAVO: bestand Georgiƫ snel uitvoeren

 

De wapenstilstand in Georgië is 'een belangrijke eerste stap', zei minister Verhagen na afloop van een NAVO-bijeenkomst. 'Het gaat er nu om dat het bestand ook echt wordt uitgevoerd.'
Het conflict tussen Rusland en Georgië moet worden opgelost op een manier die de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Georgië respecteert. Dit verklaarden de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten in Brussel.
De wapenstilstand die na bemiddeling van onder meer de Europese Unie tot stand is gekomen, 'is een belangrijke eerste stap', aldus minister Verhagen (BZ). 'Het gaat er nu om dat het bestand ook echt wordt uitgevoerd.' Dat betekent dat de troepen zich terugtrekken naar hun posities vóór het begin van het conflict. Internationale waarnemers moeten toegang krijgen tot het gebied. Ook moeten slachtoffers van het geweld kunnen rekenen op humanitaire hulp. Relatie Rusland - NAVO
Verhagen verklaarde dat het buitensporige militaire optreden van Rusland consequenties zal hebben voor de relatie met de NAVO. 'Hoe zich die ontwikkelt, zal afhangen van de opstelling en daden van Rusland', aldus Verhagen. Nederland en de overige NAVO-bondgenoten houden de mogelijkheid voor een dialoog met Rusland in de toekomst open.
Commissie De NAVO besloot samen met Georgië een commissie in te stellen. Deze neemt de schade van het geweld op en helpt bij de wederopbouw van de infrastructuur.

 
22-08-2008  

Kabinet ziet af van verhoging BTW


Minister Bos
 

Het kabinet ziet af van het voornemen om de BTW te verhogen. Daarmee wil het de economie versterken, de inflatie beperken, de koopkracht beschermen en de arbeidsparticipatie verhogen.
Minister-president Balkenende en minister Bos (Financiën) hebben dat bekendgemaakt. Zij gaven op 22 augustus 2008 een korte tussenstand van de besprekingen in het kabinet over de Miljoenennota 2009. Tijdens de begrotingsbesprekingen heeft het kabinet teruggegrepen op de voorjaarstop met de sociale partners van 23 april 2008. Toen is gesproken is over de economische ontwikkeling van Nederland. De boodschap was toen: laten we zorgen dat we niet de fouten maken uit het verleden en deze onzekere economische tijden goed doorkomen. Dat is van belang voor de werkgelegenheid en de concurrentiepositie, zei Balkenende in zijn toelichting.
Hij nodigde de sociale partners uit om vanuit hun eigen verantwoordelijkheid ook een bijdrage te leveren. In dat kader zou het kabinet willen komen tot verlaging van de WW-premie. Minister Bos noemde de achtergrond van het besluit 'een zorgelijke economische situatie op wereldschaal, die ook Nederland niet onberoerd laat'. 'Nederland kan tegen een stootje. Nederland heeft een goede uitgangspositie. Maar het is nu vooral zaak om die positie niet te verspelen. Sterker nog, om hem te behouden en te versterken.'Volgens Bos is de grootste bedreiging voor de Nederlandse economie nu een eventuele loon-prijsspiraal. In dat licht is het kabinet bereid de BTW niet te verhogen en de WW-premie voor werknemers te verlagen. Dit tegen de achtergrond van gesprekken dit najaar van sociale partners over de loonontwikkeling.

 
27-08-2008  

Winnaars Olympische Spelen gehuldigd

 

Het kabinet heeft in de Ridderzaal in Den Haag de Nederlandse Olympische winnaars gehuldigd. De sporters behaalden zestien medailles op de Olympische Spelen in Beijing. Minister-president Balkenende noemde in zijn toespraak de zeven gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles 'een geweldig resultaat na twee fantastische weken vol topsport'. Balkenende gaf aan dat 'het avontuur' in China meer heeft opgeleverd dan zestien medailles. 'Jullie hebben Nederland enthousiast gemaakt met jullie optredens. Er is strijd geleverd en er is geleden. Er is gejuicht en gehuild. Bittere tranen van verdriet, maar ook warme tranen van vreugde', aldus de minister-president.
Staatssecretaris Bussemaker (VWS) verklapte in haar toespraak het geheim van het succes van de Nederlandse topsporters. 'Het sportbeleid in Nederland wordt benaderd als één geheel. Er is niet alleen aandacht voor de topsport, maar ook voor de basis, de breedtesport'. Bussemaker is ervan overtuigd dat als sport aan de basis goed is geregeld, het aan de top ook goed gaat. 'Maar we moeten blijven investeren'. 'Dat brengt mij bij de droom van veel sportliefhebbers: de Olympische Spelen in Nederland, het liefst in 2028. Ik zou die droom graag verwezenlijken. Wel moet de kandidaatstelling voor iedereen voordelig zijn. Dus niet alleen voor de topsporters. Trapveldjes zijn net zo belangrijk als topsportarena's', aldus Bussemaker.

 
27-08-2008  

7500 leraren vragen scholingsbeurs aan

 

Bijna 7500 docenten hebben een lerarenbeurs aangevraagd om een opleiding te gaan volgen. Dat zijn er circa 6000 meer dan verwacht. Minister Plasterk (OCW) verhoogt daarom de subsidie voor 2008. De lerarenbeurs is een van de maatregelen uit het actieplan Leerkracht van Nederland. Het kabinet wil daarmee leraren met een onderwijsbevoegdheid stimuleren een andere en/of hogere opleiding te volgen. Dit moet de professionaliteit van de leraren versterken.
Aanvragen
De verwachting was dat tussen de 700 en 1500 leraren een beurs zouden aanvragen, maar dat werden er 7461. Plasterk verhoogt daarom het beschikbare subsidiebedrag voor 2008 van 7 miljoen euro naar 18 miljoen euro. In september 2008 kunnen ongeveer 5000 leraren beginnen met hun opleiding.
Opleidingen
Bijna de helft (47%) van de leraren kiest voor een opleiding op masterniveau, 13% voor een opleiding op bachelorniveau. De overige leraren kiezen voor een korte opleiding om extra bekwaamheden te verwerven.

De meeste aanvragen komen uit het basisonderwijs (bijna 58%), gevolgd door het voortgezet onderwijs (30%), het beroepsonderwijs (7%) en het hoger onderwijs (5%). In januari 2009 wordt een tweede aanvraagtermijn opengesteld. Hiervoor is 19 miljoen euro beschikbaar.

 
28-08-2008  

Lokfiets een ongeoorloofd middel bij diefstal?

 

DEN HAAG - De advocaat-generaal heeft de Hoge Raad geadviseerd om de uitspraak tegen een fietsendief in Deventer te vernietigen. De Deventernaar was in de val gelokt door een niet afgesloten fiets mee te nemen die er door de politie was neergezet. De advocaat-generaal vindt net als de advocaat van de fietsendief dat deze vorm van uitlokking niet is geoorloofd, omdat de fiets niet was afgesloten. Eind oktober besluit de Hoge Raad of ze het advies overneemt en zo ja heeft dat grote gevolgen voor de inzet van lokmiddelen door de politie.

 
29-08-2008  

UWV smijt 87 miljoen over de balk

 

Het mislukken van het Wia-project bij het UWV was te voorkomen. De tweeënhalf jaar ontwikkelwerk, à 87 miljoen euro, duurde te lang en leverde pas tegen het einde iets op. De agile-methode voor softwareontwikkeling had kunnen helpen, stelt agile-grondlegger Alistair Cockburn. Lees verder

 
31-08-2008  

Verplichte evacuatie New Orleans begonnen

 

USA - In New Orleans is een begin gemaakt met de verplichte evacuatie. Alle 240-duizend inwoners moeten hun huis uit in verband met de naderende orkaan Gustav. Waarschijnlijk bereikt Gustav dinsdag de Amerikaanse zuidkust.

Volgens deskundigen is de orkaan dan in kracht toegenomen tot klasse vier, met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Het lager gelegen deel van de stad komt vermoedelijk, net als drie jaar geleden, onder water te staan. Toen richtte de categorie 5-orkaan Katrina enorme schade aan.

Gustav heeft de afgelopen dagen in het Caribisch gebied zeker 80 doden gekost.

Kijk en luister naar de NOS rapportage 

Archief
Terug naar vorige pagina