De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-05-2009  

Failliet Chrysler maakt doorstart met Fiat

 

DETROIT (USA) - Het failliete autoconcern Chrysler maakt een doorstart. Met hulp van de Amerikaanse overheid en Fiat, dat 20% van de aandelen overneemt, moet het bedrijf weer op de rails gezet worden door zich meer te richten op kleinere en zuinige auto's, zo kondigde Chrysler aan. Eerder deze week schreef Daimler AG 19,1% aandelen in Chrysler af om de weg vrij te maken. Het kostte Daimler AG 1,3 miljard US-dollar. Het Duitse moederconcern van Mercedes bezat eens 80% van de aandelen van Chrysler maar kreeg vooral de Amerikaanse tak niet gezond en had in 2007 al een belangrijk deel van haar aandelenpakket verkocht aan investeringsmaatschappij Cerberus. In de afschrijving van Daimler AG zit ook een storting van 600 miljoen US-dollar in het pensioenfonds van Chrysler.  

De huidige merken van Chrysler: Chrysler, Dodge, Jeep en Global Electric Motorcars.

De merken die Chrysler ooit eens bezat: DeSoto, Eagle, Fargo, Imperial, Plymouth, Valiant, Barreiros, Commer, Hillman, Humber, Karrier, Simca, Sunbeam en Singer.

 
03-05-2009  

Eerbetoon overleden columnist Bril

 

AMSTERDAM - Vrienden en familie van Martin Bril hebben zaterdag hun laatste eer betoond aan de overleden schrijver en columnist tijdens een herdenkingsbijeenkomst in De Duif in Amsterdam. De besloten bijeenkomst had plaats in een volle kerk.

Een aantal personen die nauw betrokken waren bij leven en werk van Bril, sprak ter nagedachtenis, onder wie zijn vader en een van zijn dochters. Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, en schrijver Ronald Giphart namen eveneens het woord.

Naast zijn werk als auteur voor uitgeverij Prometheus schreef Bril sinds 2001 dagelijks een column in de Volkskrant. Ook publiceerde hij in Vrij Nederland het wekelijkse feuilleton Evelien. De geboren Utrechter was regelmatig te gast in het tv-programma De Wereld Draait Door. Met Ronald Giphart en Bart Chabot reisde Bril in het verleden het land door om op te treden in het theater. Bril bracht eerder dit jaar het boek Mijn Leven als Hond uit. De bundel met korte verhalen gaat over de omgang tussen mens en dier. Ook ontving hij dit jaar de Max Pam Award voor zijn gehele oeuvre. In 2006 schreef hij Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De schrijver en columnist won dinsdagmiddag voor zijn boek De Kleine Keizer nog de VPRO Bob den Uyl Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek.

Aan het einde van de bijeenkomst speelde de door Bril bewonderde jazzmuzikant Eric Vloeimans op zijn trompet.

Martin Bril werd na de bijeenkomst in besloten kring begraven op Zorgvlied in Amsterdam. Hij overleed op 22 april aan de gevolgen van kanker.

 
10-05-2009  

Gezochte VU-professor is waarschijnlijk dood

 

GEORGIA (VS) - De van moord verdachte professor van de Vrije Universiteit Amsterdam, George M. Zinkhan III is waarschijnlijk dood. In de Amerikaanse staat Georgia is zijn auto gevonden met vlak een de buurt een lichaam. De op de vlucht zijnde Zinkhan wordt er van verdacht zijn ex-vrouw en twee anderen te hebben doodgeschoten na een fikse woordenwisseling in de universiteit van Athens. Na die daad ging hij op de vlucht. Wel bleek hij een ticket naar Amsterdam te hebben gekocht, maar tot die vlucht kwam het niet. Zinkhan gaf colleges Marketing aan de VU in Amsterdam.

 
10-05-2009  

Korter werken, meer stages, minder werkloosheid

bron: NOS
 

PRAAG - De EU-landen moeten de werkloosheid bestrijden met een kortere werkweek en werkervaringsplaatsen voor jongeren. Dat staat in een tienpuntenplan dat op EU-overleg in Praag is opgesteld. Als de werkweek wordt verkort, kunnen werknemers in de overige uren cursussen volgen om hun kennis bij te spijkeren. De regeringsleiders van de EU buigen zich in juni over de aanbevelingen. Op de EU-bijeenkomst in Praag is ook gesproken over de betrekkingen met zes oostelijke buurlanden van de EU zoals Azerbeidzjan en Armenië. Ze krijgen 600 miljoen euro voor de verbetering van onder meer wegen en de grensbewaking.

 
14-05-2009  

Nikkelen Neelie deelt grootste boete uit ooit

 

BRUSSEL - Eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes, geeft aan chipfabrikant Intel de grootste boete die ooit is uitgedeeld wegens belemmering van vrij concurrentie. Intel moet 1000.060.000.000 miljoen euro (1.06 miljard) betalen omdat het concurrenten zoals AMD uit de markt drukte. Intel heeft 80% van de wereldchipproductie in handen. Intel gaat in beroep bij het Europese Hof. Eerdere boetes die Kroes uitdeelde waren: Microsoft - 899 miljoen, Oliebedrijven - 696 miljoen, Ned. Bierbrouwerijen - 274 miljoen en het Spaanse Telefonica - 152 miljoen. (alle in euro's) Kroes wordt dan ook 'Nikkelen Neelie' genoemd. Zij is wel een politica die haar salaris terugverdiend kan men zeggen.

 
24-05-2009  

Jongeren gaan sportkantine's controleren

 

DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat jonge controleurs inzetten voor de controle op verkoop van alcohol en rookwaren aan jeugdigen in sportkantine's. Het VWA (oude Keuringsdienst van Waren) gaat daarvoor 60 jongeren aannemen - 28 zijn er al aangenomen - omdat deze minder opvallen bij controle's in sportkantine's en bij evenementen - in 2008 61% overtredingen - waar veel jeugdigen komen. Ook worden zij ingezet bij controle op verkoop van alcoholische- en tabaksversnaperingen aan jeugdigen in discotheken en slijterijen. Een eerste overtreding van de verkoopregels kost 600 euro en de tweede 1800 euro. Wordt er dan nog vaker een overtreding geconstateerd dreigt voor de verkopende vergunninghouder strafrechtelijke vervolging en mogelijk zelfs het verlies van de vergunning.

 
24-05-2009  

Oud- Almeloƫr Ockels ontwerper stadh. Rotterdam

bron: De Telegraaf
 

ROTTERDAM - Hoogleraar, oud- astronaut en oud- Almeloër Wubbo Ockels doet samen met het architectenbureau Mecanoo mee aan de prijsvraag voor een nieuw stadskantoor in Rotterdam. Voor de ontwerpwedstrijd heeft de stad nog vier andere grote namen geselecteerd. Lees verder in De Telegraaf.

 
24-05-2009  

Half miljard van EU-boetes voor Nederland

 

BRUSSEL (ANP) – Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) maakt 550 miljoen euro van de door haar geïnde boetes over aan Nederland. Kroes heeft dat zondag gezegd in een interview met De Telegraaf. „Het geld is niet van mij maar van de belastingbetaler”, zegt ze. Lees verder in TC Tubantia.

Archief
Terug naar vorige pagina