De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
02-04-2014  

Rechter verzucht: Niet pinnen met bedekt gezicht

 

ALMELO/ ENSCHEDE – Pinautomaten zouden geen geld moeten uitwerpen als mensen hun gezicht bedekken. Dat verzuchtte rechter Melaard dinsdag in een strafzaak tegen een Enschedese bende van zigeuners die volgens het Openbaar Ministerie op allerlei plekken in Nederland, Duitsland en België pinde met gestolen passen.
Lees verder…
 

 
06-04-2014  

Vitens: ‘Invoeren Watertaks slaat nergens op´.

 

UTRECHT - Drinkwaterbedrijf Vitens doet een beroep op de politiek om de belasting op drinkwater weer af te schaffen. Volgens Vitens slaat de watertaks nergens op.
Drinkwater behoort tot de primaire levensbehoefte, zegt Vitens-topvrouw Lieve Declercq. Volgens haar is er geen enkel land in Europa dat zoveel extra belasting heft op drinkwater als Nederland. De nieuwe watertaks voor particulieren en bedrijven wordt op 1 juli ingevoerd om het watergebruik terug te dringen, maar volgens Vitens zal de maatregel geen enkel effect hebben.
Lees verder…
 

<< Het door de Amerikaanse architect Rijk Rietveld gerenoveerde hoofdkantoor van Vitens in Utrecht.

 
16-04-2014  

Zorgakkoord, personeel en patiënt betaald de tol

 

DEN HAAG – Één miljard euro bezuinigen in de zorg, dat was de inzet van het woensdag gesloten kabinetsakkoord in Den Haag, tot woede van vakbond Abvakabo FNV dat niet instemde. De maatregelen worden gedekt door loonmatiging, door gebruik te maken van extra ruimte in het zorgbudget en door tariefverhoging in de AWBZ (de rijksverzekering voor langdurige zorg). Het akkoord heeft gevolgen voor alle linies in de zorg.

Loonmatiging
De ruimte voor loonsverhogingen van zorginstellingen wordt al vanaf 2014 beperkt. Geen financiële extraatjes voor bijvoorbeeld bevorderingen. Volgens het regeerakkoord zou dat pas vanaf 2016 gebeuren. Het eerder inleveren van deze extra loonruimte bij zorginstellingen levert ruim een half miljard euro op. De curatieve zorg draait op voor 277 miljoen euro, 'care' (zoals thuiszorg) levert 249 miljoen euro in.
De academische ziekenhuizen hadden een eigen pensioenregeling, maar gaan nu over op het pensioenstelsel van de hele sector. Dit terwijl de personeelsbeloning in de praktijk vaak lager ligt dan in reguliere ziekenhuizen.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in de thuiszorg neemt af met 50.000 arbeidsplaatsen. Dat is minder dan beoogd omdat de thuisverpleging in de versoberde AWBZ blijft. Daarnaast blijven mensen met een licht verstandelijke handicap en (zware) gedragsproblemen in 2014 onder de AWBZ vallen. En de maatregel om nieuwe cliënten in de Wmo geen huishoudelijke hulp meer te verstrekken, zal in 2014 ook geen doorgang vinden. De gemeenten krijgen er door het akkoord meer geld bij dan beoogd om de AWBZ uit te voeren per 1 januari 2015. Daarmee wordt de bezuiniging geen beoogde 75 procent maar 40 procent.
De voorstellen van het kabinet om de pijn te verzachten, bleken uiteindelijk voor de Abvakabo onvoldoende. Het kabinet houdt volgens de bond 'halsstarrig vast aan de afbraak van de zorg'.

Bottleneck
Bottleneck in de onderhandelingen bleek nog even de vrijheid van artsenkeuze. Gedoogpartijen SGP en ChristenUnie waren mordicus tegen om dat in te perken. De invloed van zorgverzekeraars zou daardoor te groot worden. Het kabinet ‘verzekerde’ dat dit niet aan de orde is. In de praktijk blijkt echter dat het vorig jaar gesloten akkoord om zorgverzekeraars goedkoper te laten inkopen, wel leidt tot beperktere keuze van behandeling in ziekenhuizen en patiënten soms uit eigen zak moeten bijbetalen als men toch een eigen keuze maakt.
 

 
26-04-2014  

Turkije ontwikkelt zich tot dictatuur

 

ANKARA – De Turkse president Gül heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder een nieuwe wet die de vrijheid van de pers en van de burger indamt. De wet werd eerder in de week aangenomen in het door premier Erdogan’s AK Partij gedomineerde parlement.
Volgens de nieuwe ‘veiligheidswet’ worden journalisten strafbaar indien zij gelekte informatie publiceren. Daarvoor kan het journaille 10 jaar in de cel belanden.
Ook mogen geheime agenten gegevens van burgers, publieke en private instellingen inzien en mag telefonie en internet worden getapt. Tegelijkertijd krijgen geheime agenten meer immuniteit.
Volgens politieke tegenstanders van Erdogan, wil de premier met zijn nieuwe wet zijn macht uitbreiden. Zo zou hij de geruchten over corruptie in regeringskringen de kop willen indrukken.
Eerder al verdacht Erdogan politie en justitie ervan samen te spannen om hem weg te krijgen. Zijn telefoongesprekken zouden al jarenlang worden afgeluisterd, en geheime opnames van gesprekken zijn op YouTube opgedoken.
De premier heeft honderden politieofficieren weggestuurd en rechters en aanklagers overgeplaatst, sinds een aantal vertrouwelingen van hem in december werden aangehouden op verdenking van corruptie.

Archief
Terug naar vorige pagina