De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
07-04-2010  

1300 klachten over sexueel misbruik kerken

 

UTRECHT - De ruim 1300 mensen die een melding van seksueel misbruik hebben gedaan bij de rooms-katholieke instelling Hulp & Recht, ontvangen deze week een brief waarin staat hoe hun 'zaak' verder wordt behandeld. Dat heeft Hulp & Recht woensdag laten weten. In de brief wordt onder meer uitgelegd hoe de klachtenprocedure werkt.

Hulp & Recht heeft een aantal juridische adviseurs aangetrokken die mensen kan helpen bij het indienen van een formele klacht tegen een dader, en als die al is overleden, tegen de kerkelijke verantwoordelijke.

Een commissie van onafhankelijke onderzoekers behandelt vervolgens de klachten. Die commissie bestaat uit juristen, rechters, onderwijsdeskundigen, hulpverleners en een priester. De woordvoerder benadrukt dat het om onderzoekers ,,van buiten de kerk'' gaat. ,,Behalve de priester dan.''

 
07-04-2010  

Schiphol scherpt Amerika-procedures aan

 

DEN HAAG - De procedure op Schiphol bij het instappen van passagiers naar de Verenigde Staten is aangepast na de mislukte aanslag op een vlucht van Amsterdam naar Detroit. Onderzoek wees uit dat de 23-jarige Nigeriaanse verdachte loog over de bagage die hij had laten inchecken.
Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer. De Nigeriaan had bij het gesprek met een beveiligingsbeambte gezegd dat hij twee stuks ruimbagage had. In werkelijkheid was dit niet zo. Sinds dit duidelijk is, wordt altijd gecontroleerd of beweringen over de bagage kloppen.
De Nigeriaan probeerde tijdens de vlucht op eerste kerstdag springstof tot ontploffing te brengen, maar mede door optreden van een Nederlandse passagier mislukte dit. Inmiddels is definitief duidelijk dat de man de explosieven niet op Schiphol heeft gekregen.

 
07-04-2010  

Minder rijkssubsidie start Giro d'Italia

 

UTRECHT - De gemeenten Utrecht, Amsterdam en Middelburg ontvangen samen maximaal 750.000 euro subsidie voor het organiseren van eerste etappes in de Giro d'Italia. Het Rijk heeft dat dinsdag aan de gemeenten laten weten, aldus gemeentewoordvoerders van Amsterdam en Utrecht woensdag. De gemeenten rekenden op 2 miljoen.
De Italiaanse wielerronde start dit jaar op zaterdag 8 mei in Amsterdam en doet daarna ook Utrecht en Middelburg aan. In totaal rekenden die gemeenten op 2 miljoen euro subsidie. Dat is teruggebracht naar een totaal van 750.000 euro. Dat bedrag moeten de steden delen.
Voor ons betekent dit dat we op zoek moeten naar een manier om de kosten te drukken en dat we extra sponsoring zullen moeten zoeken'', aldus de zegsvrouw van gemeente Utrecht.
De gemeente Amsterdam noemt de tegenvallende subsidiebijdrage ,,uitermate teleurstellend''.

 
08-04-2010  

Dreigingsniveau aanslagen blijft beperkt

 

DEN HAAG - De kans op een aanslag tegen Nederland is gering, maar kan niet helemaal worden uitgesloten. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is er een risico van politiek geweld. In landen en regio's waar groeperingen opereren die aan al Qa'ida zijn gerelateerd, blijft de kans op een aanslag tegen Nederlandse belangen groter. Daarnaast bestaat het risico van politiek geweld in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Zo zou een feller islamdebat in Nederland de aandacht van Jihadisten kunnen trekken. Meer dan in andere situaties moet ook rekening worden gehouden met radicaliserende eenlingen van uiteenlopende signatuur. Dat schrijft minister Hirsch Ballin (Justitie, BZK) op 7 april 2010 aan de Tweede Kamer in het Dreigingsbeeld

 
08-04-2010  

Alcoholleeftijd van 16 naar 18 van de baan

 

DEN HAAG - De Tweede Kamer schaart zich bij meerderheid achter de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) als het aankomt op het niet verhogen van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop. Tot diep in de nacht vergaderde de Tweede Kamer woensdag over een wijziging van de Drank- en Horecawet. Het zogenaamde expirimenteerartikel waarin de gemeenten de bevoegdheid zouden krijgen of men de leeftijd van 16 of 18 jaar als ondergrens wil hanteren voor de verkoop van alcoholische versnaperingen is daarmee van de baan. De Kamerleden zien bij meerderheid niets in dit voornemen omdat er dan grote verschillen tussen buurgemeenten kunnen ontstaan waardoor alcoholtoerisme kan ontstaan. Zij vinden dat de voorlichting en handhaving verbeterd moet moet worden en mogelijk ook supermarkten en slijters hun licentie kunnen verliezen bij herhaalde overtredingen.

 
15-04-2010  

Lucia de B. vrijgesproken na dwaling

 

ARNHEM – Het Hof in Arnhem heeft in een herzieningsproces de vermeende kindermoordenares Lucia de B. alsnog vrijgesproken. Lucia de B. kwam in 1999 naar het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. In de 3 voorafgaande jaren (1996-1998) waren er 7 overlijdensgevallen op de afdeling waar zij later zou werken, en in 1999, voor ze kwam, nog 1. In de tijd dat zij daar werkte (1999-2001) waren er 5 overlijdensgevallen. (Bron: rapport CEAS, p.9.) Het laatste overlijdensgeval is onverwacht. En LdB had telkens dienst. Dat kan geen toeval zijn. Dat moet LdB op haar geweten hebben. Moord! Zo luidde de conclusie bij haar veroordeling tot levenslang met TBR die grotendeels op basis van statistiek was geschoeid. In april 2008 kwam Lucia de B. na zes jaar gevangenschap op vrije voeten nadat het tegen haar aangevoerde ‘bewijs’ zo zeer wankelde dat een herzieningsverzoek zeer kansrijk leek. Zelf heeft ze altijd stellig ontkend.
Tijdens alle gevoerde processen volgden de rechters de tunnelvisie van het O.M. en de rechercheurs, maar nu is ze alsnog van alle blaam gezuiverd.
Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie betreuren allemaal dat Lucia de Berk eerder tot levenslang is veroordeeld. Dat de rechterlijke macht en het OM zo openlijk en volmondig hun excuses maken richting Lucia de Berk, die gisteren werd vrijgesproken, is zeer uitzonderlijk.
Het slachtoffer van deze grootste gerechtelijke dwaling ooit, kan volgens de minister rekenen op een ruimhartige schadevergoeding, maar de minister zei er terecht bij dat het leed uiteindelijk niet met geld is goed te maken.

 
19-04-2010  

Vliegverkeer mondjesmaat op gang

 

BRUSSEL - De Europese ministers van Verkeer hebben besloten dat het vliegverkeer in Europa vanaf morgen geleidelijk wordt hervat (pdf). Er komen drie zones waarvoor verschillende regels gelden. Er worden volgens EU-commissaris Kallas geen concessies gedaan aan de veiligheid.
In één zone mag helemaal niet gevlogen worden omdat daar nog te veel as in de lucht zit. In een tweede zone mag onder strikte voorwaarden een beperkt aantal vluchten worden uitgevoerd. In een derde zone is al het vliegverkeer toegestaan.
De vliegzones moeten door Eurocontrol worden vastgesteld. Vanaf morgenochtend 8.00 zijn ze van kracht.
Vanaf Schiphol vertrokken donderdagavond al drie intercontinentale vluchten met in totaal 800 passagiers aan boord.

Eerder besloten de Britse luchtvaartautoriteiten dat dinsdagnochtend om 7.00 uur lokale tijd het luchtruim boven Schotland en Noord-Engeland weer opengaat. Mogelijk volgt later op de dag de rest van het Britse luchtruim.

In Duitsland mag Lufthansa zo'n 15.000 gestrande reizigers laten terugkeren uit alle delen van de wereld. Vijftig vliegtuigen vertrekken vandaag uit Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika en landen dinsdagochtend in Duitsland.


Europees Besluit hervatten vliegverkeer

 
22-04-2010  

Belgisch kabinet sneuvelt op taalstrijd

bron: NOS
  BRUSSEL - In BelgiĆ« dreigt een kabinetscrisis. De Vlaamse regeringspartij Open VLD eist dat er voor vanmiddag twee uur een akkoord is over het dossier BHV. De vier andere coalitiepartijen willen langer onderhandelen.
Het conflict draait om de toekomst van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV), een groot pijnpunt in de Belgische politiek. NOS-correspondent Wessel de Jong: "Dit dossier heeft een hele hoge symboolwaarde. Dit raakt aan het wezen van Belgiƫ. Het is de kern van het Belgische samenlevingsmodel".
De afgelopen maanden is op verzoek van koning Albert splitsing van BHV onderzocht door bemiddelaar Jean-Luc Dehaene, maar deze gaf de opdracht terug omdat hij geen resultaat wist te bewerkstelligen.
Lees verder...

 
24-04-2010  

Oud- premier De Jong genadeloos over Bos

 

DEN HAAG (ANP) - Oud- premier Piet de Jong heeft op het CDA-partijcongres genadeloos hard uitgehaald naar Wouter Bos. Volgens De Jong heeft die het kabinet ,,voor een paar zeteltjes in de gemeenteraad'' laten vallen over Uruzgan.
De Jong zei dat hij zelden ,,zoiets gemeens, zoiets achterbaks'' had meegemaakt. Hij noemde het ,,niet alleen onbegrijpelijk, ook oliedom'' om bondgenoten als de Verenigde Staten en de NAVO te negeren. ,,Ik heb nog nooit zoiets gezien, dat je bondgenoten in de steek laat. Mensen hebben daar gevochten, zijn overleden. Voor een paar zeteltjes in de gemeenteraad, waar gaan we nou toch naar toe?''
De Jong vermoedt dat PvdA-lijsttrekker Job Cohen niet wist in ,,welke vuilnisbelt'' hij stapte toen hij het stokje van Bos overnam.
 

Archief
Terug naar vorige pagina