De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
08-02-2009  

United Kingdom gaat gebukt onder sneeuwval

 

LONDEN - Heel Groot Brittanië gaat gebukt onder extreme sneeuwval. Zelfs het zuidelijk deel is er door getroffen. De BBC maakte er een mooie fotocollage van.

 
09-02-2009  

Herten op Terschelling afgeschoten

  De herten die illegaal zijn uitgezet op Terschelling, worden via afschot van het eiland gehaald. Minister Verburg (LNV) had de voorkeur voor het vangen van de herten, maar vangacties hebben te weinig opgeleverd. In november 2008 zijn illegaal tien edelherten op Terschelling uitgezet. Dat is in strijd met de Flora- en faunawet, die het uitzetten van dieren in de vrije natuur verbiedt. Herten komen van nature niet voor op Terschelling. Ze kunnen op het eiland schade aanrichten aan natuur en landbouwgewassen. Ook zijn er risico's voor de verkeersveiligheid, omdat de herten niet op een afgesloten terrein zitten. Vangacties
De afgelopen tijd hebben gespecialiseerde dierenartsen geprobeerd de dieren te verdoven met een verdovingspijl om ze over te brengen naar het vasteland. Eén hert werd gevangen, de andere dieren zijn te schuw om van dichtbij verdoofd te kunnen worden.


Lees verder...

 
10-02-2009  

Balkenende bezoekt troepen in Afghanistan

 

Minister-president Balkenende heeft samen met staatssecretaris De Vries (Defensie) de Nederlandse militairen in Afghanistan bezocht. Hij noemde de militairen 'de helden van deze tijd'. Minister-president Balkenende sprak met de Nederlandse eenheden in Kandahar en met de troepen in Tarin Kowt en Deh Rawod in Uruzgan. Ook sprak hij met de gouverneur van Uruzgan, Assadulah Hamdam.
Successen
Balkenende betuigde een 'groots en diep' respect voor de militairen die werken aan de opbouw van Afghanistan. 'Jullie zijn de helden van deze tijd', aldus de minister-president. In een toespraak noemde de minister-president de risico's die de militairen lopen bij hun werk, maar wees ook op de vele successen van de missie. Zo gaan er in Afghanistan tegenwoordig 50.000 meisjes naar school. Dit was onder het Taliban-bewind ondenkbaar. Ook is medische zorg breder beschikbaar in Uruzgan, verbetert de infrastructuur en groeit de economie.
Willems-Orde
Balkenende noemde in zijn toespraak ook de uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan kapitein der infanterie Kroon, voor zijn optreden in Afghanistan in 2006. Dit is de hoogste koninklijke onderscheiding van Nederland en wordt dit jaar voor het eerst sinds 1955 uitgereikt.

 
11-02-2009  

Aantal voortijdig schoolverlaters gedaald


i stock foto
 

DEN HAAG - In het schooljaar 2007-2008 verlieten 48.800 leerlingen voortijdig hun opleiding. Daarmee is het aantal schooluitvallers gedaald met 10% ten opzichte van 2005-2006.Dat heeft staatsecretaris Van Bijsterveldt bekendgemaakt. In het voortgezet onderwijs verlieten in 2007-2008 18% minder leerlingen voortijdig de school dan in 2005-2006. In het mbo was dit 6%. Opvallend is de afname van het aantal uitvallers bij de middelbare scholieren die een vmbo-diploma heeft gehaald. Dit is mogelijk het gevolg van een betere aansluiting van vmbo naar mbo.
Ambitie
De aanpak van schooluitval is een speerpunt van het kabinet. Het kabinet wil het aantal nieuwe uitvallers halveren tot maximaal 35.000 in 2012. Om die doelstelling te halen maakte Van Bijsterveldt in 2008 afspraken met alle RMC-regio's (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) om het aantal voortijdig schoolverlaters jaarlijks te verminderen met 10%. De huidige daling loopt in de pas met de ambitie van het kabinet. Van Bijsterveldt: 'De kop is eraf en we liggen op schema. Op landelijk niveau hebben we de doelstellingen voor dit jaar gehaald, mede dankzij de inzet van scholen en gemeenten op regionaal niveau'.

 
16-02-2009  

AOW-leeftijd heeft geen effect op crisis

 

DEN HAAG - Het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 jaar naar 67 jaar helpt Nederland niet uit de economische crisis. Dat zegt econoom Ward Romp op de site van de Universiteit van Amsterdam.,,Het voorstel is om de AOW-leeftijd vanaf 2011 elk jaar met een maand te verhogen. Op die manier is de 67 pas in 2035 bereikt. Er is geen enkele econoom die de crisis zolang doortrekt. Ik heb daarom geen idee waarom de link wordt gelegd tussen de AOW-leeftijd en de economische crisis.''
Romp vindt dat de argumenten die worden gebruikt om de AOW-leeftijd te verhogen niet kloppen. ,,Een van de argumenten zou zijn dat zo de pensioenfondsen geholpen zouden zijn. Maar dat heeft geen direct effect. Met deze maatregel nemen de verplichtingen van de pensioenfondsen niet af en de bezittingen niet toe.''

Toch vindt Romp wel degelijk dat de AOW-leeftijd moet worden verhoogd. ,,Een goed gebruik van de crisis'', noemt hij de maatregel. Verschillende commissies hebben de afgelopen jaren geadviseerd om de AOW-leeftijd te verhogen, maar de politiek wilde er niet aan. ,,De economische crisis heeft het besef om de AOW-leeftijd te verhogen aangewakkerd.''

Andere landen binnen de Europese Unie hebben die maatregel jaren geleden ingevoerd. ,,Dat gebeurde al ver voor de kredietcrisis'', vertelt Romp. ,,Het is noodzakelijk vanwege de vergrijzing, waar de huidige crisis niets mee te maken heeft.'' Romp vermeldt daarbij dat in andere landen het verhogen van de AOW-leeftijd veel belangrijker is. In de meeste andere landen binnen de Europese Unie is er geen pensioenfonds, waardoor de staat vaak 90 tot 100 procent van het pensioeninkomen moet ophoesten.

Bron: ANP

 
17-02-2009  

CPB: economie krimpt met 3,5%

  Het Centraal Planbureau verwacht dat de Nederlandse economie in 2009 krimpt met 3,5%. Volgens minister-president Balkenende verkeert Nederland in 'een zware recessie'. Minister-president Balkenende en CPB-directeur Teulings gaven een gezamenlijke persconferentie over de voorlopige ramingcijfers van het CPB. Op 17 maart 2009 verschijnt de definitieve raming in het Centraal Economisch Plan (CEP).

Economie
De verwachte economische krimp van 3,5% in 2009 is negatiever dan in december 2008 werd voorspeld. Toen verwachtte het CPB een krimp van 0,75%. In 2010 verwacht het CPB een economische krimp van 0,25%. In december ging het CPB nog uit van een groei van 1%. Volgens CPB-directeur Teulings zijn de gevolgen van de kredietcrisis veel ernstiger dan verwacht. De wereldhandel is volgens hem 'zwaar in crisis'.
Werkloosheid
De werkloosheid stijgt in 2009 naar 5,5%. Voor 2010 verwacht het CPB een verdere stijging naar 8,75%.
Lees verder...

 
22-02-2009  

Agnes Kant (SP) fel tegen bevriezen pensioenen

 

AMERSFOORT - Volgens Agnes Kant (SP) pleegt minister Donner pensioenroof als hij de pensioenfondsen dwingt de pensioenen de komende vijf jaar te bevriezen. Volgens Kant draaien de ouderen in Nederland daardoor voor een groot deel op voor de gevolgen van de kredietcrisis. Zij is ook fel gekant tegen het verhogen van de pensioenleeftijd of bezuinigingen op de AWBZ.
Volgens economen heeft de ophoging van de pensioenleeftijd volgens het ministeriële plan weinig zin, omdat dit dan pas in 2035 volledig bereikt is.

 
23-02-2009  

Volkswagen legt productie vijf dagen stil

 

WOLFSBURG (DPA) - Het Duitse autoimperium Volkswagen heeft vandaag de productie voor vijf dagen onderbroken wegens de verkoopcrisis op de automarkt. Dat is voor het eerst sinds 25 jaar dat VW in meerdere fabrieken werktijdverkorting invoert. Ongeveer 61.000 van de 91.000 werknemers in de Duitse fabrieken van VW worden getroffen door de maatregel.

De grootste autofabrikant van Europa legt het werk stil in Wolfsburg, Emden, Zwickau, Hannover en Dresden. De productie wordt volgende week maandag weer hervat. De afdelingen voor onderzoek en ontwikkeling blijven wel actief. De Hongaarse fabriek van VW-dochter Audi wordt deze week eveneens stilgelegd.

VW verwacht een verkoopdaling van 10% en wil met de arbeidstijdverkorting de overproduktie tegengaan. Eerder voerden ook Opel, Daimler en BMW productiebeperkingen door.

 
25-02-2009  

Commissie zet vraagtekens bij afluisteren AIVD

 

DEN HAAG - Minister ter Horst van Binnenlandse Zaken is het op meerdere punten niet eens met de kritiek van de commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De commisie heeft in het kader van haar taak bedoeld in artikel 64, tweede lid, onder a, van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (WIV 2002) een onderzoek verricht inzake de toepassing door de AIVD van artikel 25 WIV 2002 (aftappen) en artikel 27 WIV 2002 (selectie van ongericht ontvangen niet-kabelgebonden telecommunicatie).

Uit het antwoord van de minister kan worden afgeleid dat er nogal wat afluisterpraktijken door de AIVD plaatsvinden waarbij de commissie de nodige vraagtekens heeft gezet. 'Big Brother is watching you' van burgers en bedrijven is in Nederland schijnbaar veel verder gevorderd dan waar de burgers weet van hebben. Ook t.a.v. 'bijvangsten' uit SMS-berichten, afluisteren van advocaten en journalisten zet de commissie vraagtekens zo kan worden afgeleid uit het antwoord van de minister.


Antwoordbrief op toezichtsrapport

 
26-02-2009  

Werktijdverkorting tot 21 maart aan te vragen

 

DEN HAAG - Bedrijven kunnen tot 21 maart 2009 gebruikmaken van de bijzondere regeling werktijdverkorting. Minister Donner (SZW) zet de huidige regeling tot die datum voort. De regeling stopt mogelijk eerder als er vervangende maatregelen voor de werktijdverkorting zijn, schrijft minister Donner aan de Tweede Kamer.
Op dit moment verkent het kabinet de mogelijkheden van een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers over maatregelen om de gevolgen van de kredietcrisis voor de arbeidsmarkt op te vangen. Vervangende maatregelen voor de wtv-regeling kunnen daarvan een onderdeel zijn.
Regeling
Tot en met 20 februari 2009 hebben 511 bedrijven toestemming gekregen om de bijzondere regeling werktijdverkorting te gebruiken. In totaal is 601.360 uur werktijdverkorting toegekend. Het aantal nieuwe aanvragen blijft aantrekken.

< Minister Donner - (SZW)

Archief
Terug naar vorige pagina