De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
08-01-2010  

'Economie voorop bij de heroverwegingen'

 

DEN HAAG - Bij de heroverwegingen om de crisis op te lossen moet de economie voorop staan, aldus EZ-topambtenaar Buijink. Verder vindt hij dat er meer prikkels moeten komen om te investeren in oudere werknemers.
Dit schrijft secretaris-generaal Buijink van het ministerie van EZ in zijn traditionele nieuwjaarsartikel in het blad Economische Statistische Berichten (ESB). De hoogste ambtenaar van EZ ziet niets in lastenverzwaringen en het gebruik van de kaasschaaf. Buijink vindt het verstandiger om de heroverwegingen te gebruiken om bezuinigingen in kaart te brengen die bijdragen aan de economie. Als voorbeelden noemt hij minder rondpompen van subsidies en een sociaal leenstelsel voor het hoger onderwijs.
Oudere werknemers
Buijink vindt ook dat werkgevers en werknemers meer prikkels moeten krijgen om te investeren in oudere werknemers. De inspanningen om oudere werknemers weer aan een baan te helpen zijn volgens hem weinig lonend. 'De huidige WW functioneert als een vangnet waardoor er onvoldoende prikkels zijn om te investeren in inzetbaarheid' aldus Buijink. De WW-duur verkorten en mensen meer financieel verantwoordelijk maken voor kortdurende werkloosheid ziet hij als mogelijke oplossing.
Energie
Het energiebeleid moet volgens de secretaris-generaal efficiënt en innovatief zijn en niet ten koste gaan van de concurrentiepositie van Nederland. Duurzaamheid legt een enorm beslag op de begroting, aldus Buijink. Hij vindt dat de prioriteiten daarom anders moeten worden gelegd. Zo stelt hij voor om het taboe op kernenergie op te heffen en energiesubsidies meer in te zetten op innovaties die nog ver van de markt staan.

 
10-01-2010  

Konikpaarden steken Oostvaardersplas over

  (ANP-perssupport) Afgelopen nacht heeft een kudde van circa 100 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen de oversteek over het bevroren water gemaakt naar het Oostvaardersbos bij Almere. Nu kan ook het publiek aan de Almeerse kant van natuurgebied Oostvaardersplassen naast de edelherten ook de konikpaarden van heel dichtbij beleven.
Sneeuwduinen
Vanwege de sneeuwduinen die vannacht zijn ontstaan is het voor dieren in de natuur moeilijk om te zien waar de grens ligt tussen vaste grond en bevroren water. In de Oostvaardersplassen betekende dit afgelopen nacht dat 100 paarden het spoor van de edelherten over het ijs hebben geprobeerd te volgen. Doordat een edelhert circa 100 kg minder weegt dan een paard, bleek het ijs voor de grote kudde paarden te zwak, en zijn er een aantal doorheen gezakt. Gelukkig zijn de dieren weer allemaal uit het water gekomen. Eén paard was echter zo verzwakt dat de boswachters, conform de ethische richtlijnen die voor het gebied gelden, het dier hebben afgeschoten.
Lees verder...

 
13-01-2010  

Irak-rapport: Balkenende onder vuur

 

DEN HAAG - De commissie Davids is zeer kritisch over de besluitvorming rond de Nederlandse politieke steun voor de inval in Irak. Zo gaf premier Balkenende weinig leiding aan het debat, werd de Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd, lukte het de inlichtendiensten niet om eigen informatie in te winnen en ontbrak een volkenrechtelijk mandaat voor de Amerikaans-Britse inval in 2003, dat zegt de commissie Davids in haar eindrapport over de deelname van Nederland in de oorlog in Irak.
Volgens Balkenende was dat mandaat er wel, maar Davids verandert geen letter aan het rapport zegt hij in De Telegraaf. PvdA-leider Wouter Bos eist een nieuwe verklaring van de premier omdat hij niet tevreden is met zijn reactie. Diezelfde Bos ging bij de vorming van het kabinet wel akkoord dat het kabinet deze ‘zaak’ zou laten rusten. Vice-premier André Rouvoet (CU) steunt Balkenende wel en liet via zijn woordvoerder aan Spits weten dat de verklaring van Balkenende is afgestemd met beide vice-premiers.

< Mr. Willibrord Davids


Conclusies Irak-rapport commissie Davids

 
27-01-2010  

Cariben informatie avond in Bibliotheek Almelo

 

ALMELO, woensdag 27 januari, 20.00 uur, entree vrij

Het Caribische gebied komt meer en meer in de belangstelling te staan als reisbestemming, met o.a. de volgende zonbestemmingen Aruba, Bonaire en Curaçao, Mexico, de Dominicaanse republiek en Cuba en nog veel meer bezienswaardigheden maken een reis naar het Caribische gebied tot een bijzondere ervaring.

Voor iedereen die graag meer wil weten over deze bestemmingen en de vakantiemogelijkheden, organiseert Holland International Reisbureau Almelo in samenwerking met Bibliotheek Almelo een gratis gezellige en informatieve avond met het Caribische gebied als thema.

Het programma is zeer de moeite waard. De inkoper van TUI Nederland vertelt over de reizen naar de Cariben en alle wetenswaardigheden over deze bestemmingen. Er zijn Caribische hapjes en drankjes in de pauze. Een kleine workshop over de Caribische dans de Zumba zal worden gegeven en de bibliotheek presenteert boeken van Caribische auteurs. Zo worden literatuur, reizen, dansen en culinair bij elkaar gebracht.
Reserveren gewenst via cursussen@bibliotheekalmelo.nl of bij de receptie van Bibliotheek Almelo.

 
29-01-2010  

Zorgtoeslag gaat geleidelijk omlaag

 

DEN HAAG - Vanaf 1 januari 2011 gaat de zorgtoeslag geleidelijk, over een periode van 30 jaar, omlaag. Huishoudens rond het minimum krijgen 3 euro per jaar minder, huishoudens met een modaal inkomen ongeveer 7 euro. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de premie voor een zorgverzekering. Het recht op de toeslag hangt af van het inkomen. Doordat de zorguitgaven sterker stijgen dan de inkomens zullen, als het beleid niet wijzigt, veel meer huishoudens recht krijgen op zorgtoeslag. Tegelijkertijd krijgen de huishoudens die al zorgtoeslag ontvangen, een steeds hoger bedrag.Door de zorgtoeslag geleidelijk te verlagen, wil het kabinet de toekomstige stijging van de uitgaven tegengaan. Met de maatregel worden huishoudens ook in de toekomst gecompenseerd voor een stijging van de nominale premie, maar niet meer voor 100%. De laagste inkomens worden zoveel mogelijk ontzien. Verder voorkomt het kabinet door de geleidelijke invoering dat het aantal huishoudens dat recht heeft op zorgtoeslag, sterk stijgt.Met de maatregel wil het kabinet 1,8 miljard euro besparen.

Archief
Terug naar vorige pagina